Owoce morza to doskonały pomysł na kolację. Co prawda najlepsze są świeże, jedzone w pobliżu miejsca ich połowu, ale czasami warto wykorzystać na przykład mrożone produkty i przygotować oryginalne danie. Wypróbujcie koniecznie te proste przepisy!

Krewetki w czosnku i maśle

Składniki:

1 kg krewetek, oczyszczonych

2 łyżki masła

6 ząbków czosnku

1 pęczek natki pietruszki

3 łyżki soku z cytryny

Sól

Przygotowanie:

Krewetki umyć. Masło rozgrzać na patelni i układać obok siebie osuszone krewetki. Dodać drobno pokrojony czosnek. Całość smażyć około 5 minut, często mieszając. Do podsmażonych krewetek dodać posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny i sól do smaku. Całość wymieszać i od razu podawać.

Małże zapiekane z czosnkiem

Składniki:

1 kg małży

10 dag masła

3 łyżki bułki tartej

2 cebule szalotki

3 ząbki czosnku

sok z 1 cytryny

1 pęczek natki pietruszki

1 szczypta soli

1 szczypta czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Oczyszczone małże gotować około 10 minut. Odrzucić te, które pozostały zamknięte. Połówki skorupek z zawartością ułożyć na natłuszczonej masłem blaszce do pieczenia. Drobno posiekać szalotki i natkę pietruszki, rozgnieść czosnek i wymieszać wszystko z sokiem z cytryny oraz tartą bułką. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę rozłożyć na małżach, polać całość roztopionym masłem. Zapiekać około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Podawać bezpośrednio po upieczeniu.

Mule z makaronem i oliwkami

Składniki:

50 dag muli

10 dag makaronu wstążki

10 oliwek zielonych (bez pestek)

½ szklanki soku pomidorowego

¼ szklanki wina białego wytrawnego

3 ząbki czosnku

1 cebula szalotka

1 czerwona papryka chilli

1 łyżka imbiru mielonego

½ pęczka natki pietruszki

½ łyżki łagodnego sosu rybnego

sól, pieprz mielony do smaku

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente. Do dużego garnka wlać oliwę, dodać posiekany czosnek, pokrojoną paprykę (bez nasion), imbir, drobno posiekaną szalotkę, całość smażyć przez 4 minuty.

Do garnka wlać wino, sok pomidorowy, doprawić sosem rybnym, solą i pieprzem. Wrzucić dokładnie umyte mule, zamieszać i gotować kolejne 5 minut, aż mule się pootwierają. Mule, które się nie otworzą należy wyrzucić. Dodać pokrojoną natkę pietruszki i wszystko wymieszać. Na talerzu wyłożyć makaron, polać sosem, na wierzchu ułożyć mule. Udekorować oliwkami.

Owoce morza z ryżem

Składniki:

25 dag owoców morza (krewetki, ostrygi, mule)

10 dag brązowego ryżu

½ papryki czerwonej

½ papryki żółtej

2 łyżki jasnego sosu sojowego

3 łyżki wina białego, półwytrawnego

2 łyżki oleju

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka imbiru mielonego

1 łyżka posiekanej cebuli dymki

sól, pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:

Ugotować ryż. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w wąskie paski. Na rozgrzany w woku lub głębokiej patelni olej wrzucić posiekany drobno czosnek, imbir, paprykę, dymkę, umyte owoce morza, wino oraz sos sojowy. Całość smażyć około 3 minuty. Dodać ryż, zamieszać i doprawić solą i pieprzem. Smażyć 2 minuty i od razu podawać.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o