Awokado ze względu na swoje walory smakowe, barwę i konsystencję, jest świetnym produktem na doskonałe przystawki. Wystarczy połączyć je z kilkoma ogólnodostępnymi składnikami, by wyczarować pyszne i zdrowe danie. Oprócz kolorowych sałatek warto również przygotować guacamole, klasyczną pastę z awokado, którą można podawać z surowymi warzywami, potrawami z grilla, owocami morza lub pieczywem. Smacznego!

Sałatka z awokado z granatami

Składniki:

(na 4 porcje)

mieszanka sałat z rukolą

1 awokado

8 pomidorków koktajlowych

1 granat

20 jeżyn lub malin

20 orzechów pekan

2 łyżki soku z cytryny

4 łyżki oleju z pestek winogron

1 łyżeczka musztardy

3 łyżki soku z pomarańczy

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pomidorki umyć, przekroić na połówki. Z awokado usunąć pestkę, skropić sokiem z cytryny, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Owoc granatu przeciąć na pół, wyjąć pestki i przełożyć do miseczki. Jeżyny opłukać.

Przygotować sos: wymieszać w jednym naczyniu olej, sok z pomarańczy i musztardę. Doprawić sola i pieprzem. Sałatę rozłożyć na talerzach, na niej ułożyć po kilka plasterków awokado, pomidorki, jeżyny i orzechy. Obsypać ziarenkami granatu. Każdą porcję sałaty polać sosem. Podawać od razu.

Sałatka z awokado z żurawiną

Składniki:

(na 2 porcje)

garść świeżego szpinaku

garść rukoli

1 awokado

garść suszonej żurawiny

płatki migdałów

sok z połowy cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie:

Szpinak i rukolę opłukać, osuszyć. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, skropić sokiem z cytryny, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki.

Resztę soku z cytryny i oliwę wlać do miseczki, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Mieszać, do uzyskania jednolitego sosu.

Rukolę i szpinak rozłożyć na talerzach. Na wierzchu wyłożyć pokrojone awokado. Obsypać żurawiną i płatkami migdałów. Sałatę skropić sosem. Podawać od razu.

Caprese z awokado i pieczarkami

Składniki:

(na 2 porcje)

1 awokado

kilka pieczarek

2 pomidory

250 g mozzarelli

listki świeżej bazylii

garść rukoli

ocet winny

1 łyżka soku z cytryny

oliwa z oliwek

krem balsamiczny

sól, pieprz

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, skropić sokiem z cytryny, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki.

Pieczarki, rukolę i bazylię dokładnie umyć i osuszyć. Z cukru i oliwy zrobić sos, doprawić go solą i pieprzem.

Mozzarellę i pomidory pokroić na plasterki, ułożyć je naprzemiennie wzdłuż brzegu talerza. Skropić kremem balsamicznym.

Środek talerza wypełnić listkami bazylii i rukoli. Pieczarki i awokado pokroić na plasterki i położyć na listkach. Sałatę skropić sosem. Podawać od razu.

Guacamole

Składniki:

2 dojrzałe awokado

½ limonki

½ czerwonej papryki

½ papryczki chili

1 cebula

1 łyżka świeżej, posiekanej kolendry

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, skropić sokiem z cytryny, miąższ wyjąć łyżką i rozdrobnić go widelcem. Wycisnąć sok z limonki, dodać go do awokado i przemieszać.

Z połówki czerwonej papryki usunąć nasiona, a miąższ pokroić w małą kostkę. Cebulę i papryczkę chili drobno posiekać. Kolendrę opłukać i osuszyć, posiekać.

Do awokado dodać rozdrobnione składniki i kolendrę. Doprawić solą i pieprzem.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
głodna
głodna
9 dni temu

papryka w guacamole? a gdzie cebula? troszkę zmodyfikowany przepis