Tort orzechowo-karmelowy bez wątpienia zachwyci każdego łasucha! Jest pyszny, delikatny, pełen harmonijnych smaków, połączonych delikatną nutą czekolady z kawą. Najsmaczniejszy jest kolejnego dnia i z pewnością zostanie zjedzony do ostatniego kawałka. Nie mam wątpliwości, że ten cudowny tort na stałe zagości w Waszych domach, gdyż uzależnia od pierwszego kęsa. Smacznego!
Składniki:
11 jajek
3 szklanki cukru
2,5 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru pudru
7 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka miodu
3 łyżki spirytusu
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki wody
1 puszka kajmaku
1 torebka cukru wanilinowego
1 cytryna
100 g płatków migdałowych (lub płatków kokosowych)
250 g orzechów włoskich
550 g masła o temperaturze pokojowej
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Ciasto czekoladowe
Przygotować 6 jajek. Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do ubitej piany 1,5 szklanki cukru oraz żółtka, delikatnie zamieszać. Kolejno dodawać do piany 6 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 2 łyżki kakao. Zamieszać do uzyskania gładkiej masy.
Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Ciasto ostudzić.
Ciasto orzechowe
Przygotować 5 jajek. Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, po jednej łyżce, dodawać do ubitej piany ¾ szklanki cukru pudru. Nadal ubijając dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę miodu.
Orzechy grubo posiekać. Dodać do miski z masą białek, delikatnie zamieszać szpatułką.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Ciasto ostudzić.
Masa kawowa
1,5 szklanki mleka zagotować z 4 czubatymi łyżkami cukru oraz 1 torebką cukru wanilinowego.
W połowie szklanki zimnego mleka rozmieszać 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej oraz 5 pozostałych żółtek. Wlać do gorącego mleka, ciągle mieszając ugotować budyń. Wystudzić.
1 łyżkę kawy rozpuszczalnej zalać odrobiną gorącej wody, zamieszać.
Dwie kostki masła utrzeć, do utartego masła dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu do uzyskania jednolitej masy. Dodać ostudzoną kawę z dwoma łyżkami spirytusu. Zamieszać.
Poncz
W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuścić 3 łyżki cukru i ostudzić. Dodać sok z jednej cytryny i jedną łyżkę spirytusu. Zamieszać.
Przygotowanie tortu:
Ostudzone ciasto czekoladowe przekroić w poprzek na dwie równe części. Spód nasączyć połową ponczu.
Wyłożyć 2/3 kremu kawowego. Przykryć ciastem orzechowym. Wyłożyć zimny karmel z puszki. Przykryć drugą częścią ciasta czekoladowego. Nasączyć ciasto czekoladowe pozostałym ponczem.
Boki tortu posmarować pozostałą częścią krem i obsypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Przygotować polewę:
W rondelku rozpuścić tabliczkę czekolady z pozostałym masłem oraz mlekiem. Wylać na wierzch tortu. Zanim polewa wystygnie udekorować tort orzechami i płatkami.
* Tort wymaga schłodzenia, by stężał.