Tort orzechowo-karmelowy bez wątpienia zachwyci każdego łasucha! Jest pyszny, delikatny, pełen harmonijnych smaków, połączonych delikatną nutą czekolady z kawą. Najsmaczniejszy jest kolejnego dnia i z pewnością zostanie zjedzony do ostatniego kawałka. Nie mam wątpliwości, że ten cudowny tort na stałe zagości w Waszych domach, gdyż uzależnia od pierwszego kęsa. Smacznego!

Składniki:

11 jajek

3 szklanki cukru

2,5 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru pudru

7 łyżek mąki pszennej

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 łyżek mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka miodu

3 łyżki spirytusu

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

1/3 szklanki wody

1 puszka kajmaku

1 torebka cukru wanilinowego

1 cytryna

100 g płatków migdałowych (lub płatków kokosowych)

250 g orzechów włoskich

550 g masła o temperaturze pokojowej

1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Ciasto czekoladowe

Przygotować 6 jajek. Oddzielić żółtka od białek.

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do ubitej piany 1,5 szklanki cukru oraz żółtka, delikatnie zamieszać. Kolejno dodawać do piany 6 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 2 łyżki kakao. Zamieszać do uzyskania gładkiej masy.

Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Ciasto ostudzić.

Ciasto orzechowe

Przygotować 5 jajek. Oddzielić żółtka od białek.

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, po jednej łyżce, dodawać do ubitej piany ¾ szklanki cukru pudru. Nadal ubijając dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę miodu.

Orzechy grubo posiekać. Dodać do miski z masą białek, delikatnie zamieszać szpatułką.

Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Ciasto ostudzić.

Masa kawowa

1,5 szklanki mleka zagotować z 4 czubatymi łyżkami cukru oraz 1 torebką cukru wanilinowego.

W połowie szklanki zimnego mleka rozmieszać 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej oraz 5 pozostałych żółtek. Wlać do gorącego mleka, ciągle mieszając ugotować budyń. Wystudzić.

1 łyżkę kawy rozpuszczalnej zalać odrobiną gorącej wody, zamieszać.

Dwie kostki masła utrzeć, do utartego masła dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu do uzyskania jednolitej masy. Dodać ostudzoną kawę z dwoma łyżkami spirytusu. Zamieszać.

Poncz

W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuścić 3 łyżki cukru i ostudzić. Dodać sok z jednej cytryny i jedną łyżkę spirytusu. Zamieszać.

Przygotowanie tortu:

Ostudzone ciasto czekoladowe przekroić w poprzek na dwie równe części. Spód nasączyć połową ponczu.

Wyłożyć 2/3 kremu kawowego. Przykryć ciastem orzechowym. Wyłożyć zimny karmel z puszki. Przykryć drugą częścią ciasta czekoladowego. Nasączyć ciasto czekoladowe pozostałym ponczem.

Boki tortu posmarować pozostałą częścią krem i obsypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

Przygotować polewę:

W rondelku rozpuścić tabliczkę czekolady z pozostałym masłem oraz mlekiem. Wylać na wierzch tortu. Zanim polewa wystygnie udekorować tort orzechami i płatkami.

* Tort wymaga schłodzenia, by stężał.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments