Zupa kukurydziana jest zupą, która doskonale reprezentuje kuchnię świata, bowiem przepis ten został zaczerpnięty z kuchni meksykańskiej, w której nie żałuje się pikantnych papryczek. Dla osób rozpoczynających przygodę z ognistymi papryczkami, podaję nazwy odmian w kolejności od najbardziej ostrych: habanero, chitlepin, banan, tabasco, serrano, jalapeno. Zupa kukurydziana też będzie pyszna w wersji łagodnej, wystarczy chilli zastąpić papryczką wędzoną lub słodką w proszku. Smacznego!

Składniki:

2 puszki kukurydzy konserwowej

2 średnie cebule

3 łyżki oleju

1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy

2 świeże papryczki chili

1 łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki

1 i ½ litra bulionu

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Papryczki chili oczyścić z nasion, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę z papryczką i smażyć je do momentu, aż cebula się zeszkli.

Przygotować garnek z gorącym bulionem, dodać zawartość patelni. Kukurydzę osączyć na sicie z zalewy, rozdzielić na dwie części. Pierwszą część wymieszać z kurkumą, cebulą i chili, dodać do garnka i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zmiksować zupę.

Dodać pozostałą część kukurydzy, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszką.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments