Pomidory są genialne, mogą być wykorzystane do przygotowania wykwintnego obiadu, szybkiej przekąski, lekkiej kolacji, a nawet pysznego deseru. Dla osób lubiących łamać schematy w kuchni, proponuję sałatkę caprese wzbogaconą bakłażanem, który bardzo dobrze komponuje się z pomidorami. Dla lubiących klasykę, idealna będzie toskańska sałatka pomidorowa z oliwkami i kaparami. Dla szukających pomysłu na atrakcyjną przekąskę będą eleganckie faszerowane pomidory po prowansalsku. Smacznego!
Sałatka caprese z bakłażanem
Składniki:
25 dag kolorowych pomidorów
1 mały bakłażan
25 dag mozzarelli
1 garść listków bazylii
2 łyżki pesto
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
sól, oregano
Przygotowanie:
Bakłażana umyć, usunąć szypułkę, pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy, obsmażyć bakłażana, delikatnie posolić. Pomidory umyć, pokroić w plastry. Listki bazylii opłukać i osuszyć.
Na półmisku ułożyć naprzemiennie plastry pomidorów, bakłażana i mozzarelli, w taki sposób, by nachodziły na siebie jak wachlarz. Sałatkę udekorować pesto i listkami bazylii, skropić octem, oprószyć oregano.
Toskańska sałatka pomidorowa
Składniki:
50 dag kolorowych pomidorków cherry
1 ciabatta
1 czerwona cebula
15 dag czarnych oliwek
kapary ilość według uznania
1 garść listków bazylii
oliwa z oliwek
sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Ciabattę pokroić w kostkę, rozłożyć na blaszce z piekarnika, skropić dość obficie oliwą, wymieszać. Piec około 8 minut do zarumienienia. Pomidorki umyć, przekroić na połówki lub ćwiartki, wrzucić do salaterki.
Przygotować sos. Do salaterki dodać pokrojoną w piórka cebulę, oliwki, kapary, listki bazylii i grzanki. Całość polać sosem i delikatnie wymieszać sałatkę.
* Sałatkę można urozmaicić dodając odrobinę startego parmezanu.
Pomidory po prowansalsku
Składniki:
4 duże mięsiste pomidory
1 ząbek czosnku
8 łyżek bułki tartej
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka posiekanego tymianku
sól, pieprz czarny
oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na połowy w poprzek gniazd nasiennych, posolić i popieprzyć. Ułożyć na talerzu przekrojoną stroną do spodu.
Czosnek obrać, posiekać, wrzucić razem z ziołami prowansalskimi na rozgrzaną oliwę, lekko przesmażyć, dodać bułkę tartę, wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Pomidory umieścić w naczyniu do zapiekania przekrojoną stroną do góry. Nałożyć na każdą połówkę farsz. Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.