Pomidory są genialne, mogą być wykorzystane do przygotowania wykwintnego obiadu, szybkiej przekąski, lekkiej kolacji, a nawet pysznego deseru. Dla osób lubiących łamać schematy w kuchni, proponuję sałatkę caprese wzbogaconą bakłażanem, który bardzo dobrze komponuje się z pomidorami. Dla lubiących klasykę, idealna będzie toskańska sałatka pomidorowa z oliwkami i kaparami. Dla szukających pomysłu na atrakcyjną przekąskę będą eleganckie faszerowane pomidory po prowansalsku. Smacznego!

Sałatka caprese z bakłażanem

Składniki:

25 dag kolorowych pomidorów

1 mały bakłażan

25 dag mozzarelli

1 garść listków bazylii

2 łyżki pesto

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżki octu balsamicznego

sól, oregano

Przygotowanie:

Bakłażana umyć, usunąć szypułkę, pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy, obsmażyć bakłażana, delikatnie posolić. Pomidory umyć, pokroić w plastry. Listki bazylii opłukać i osuszyć.

Na półmisku ułożyć naprzemiennie plastry pomidorów, bakłażana i mozzarelli, w taki sposób, by nachodziły na siebie jak wachlarz. Sałatkę udekorować pesto i listkami bazylii, skropić octem, oprószyć oregano.

Toskańska sałatka pomidorowa

Składniki:

50 dag kolorowych pomidorków cherry

1 ciabatta

1 czerwona cebula

15 dag czarnych oliwek

kapary ilość według uznania

1 garść listków bazylii

oliwa z oliwek

sos:

3 łyżki oliwy

1 łyżka octu winnego

sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Ciabattę pokroić w kostkę, rozłożyć na blaszce z piekarnika, skropić dość obficie oliwą, wymieszać. Piec około 8 minut do zarumienienia. Pomidorki umyć, przekroić na połówki lub ćwiartki, wrzucić do salaterki.

Przygotować sos. Do salaterki dodać pokrojoną w piórka cebulę, oliwki, kapary, listki bazylii i grzanki. Całość polać sosem i delikatnie wymieszać sałatkę.

* Sałatkę można urozmaicić dodając odrobinę startego parmezanu.

Pomidory po prowansalsku

Składniki:

4 duże mięsiste pomidory

1 ząbek czosnku

8 łyżek bułki tartej

1 łyżka ziół prowansalskich

1 łyżka posiekanego tymianku

sól, pieprz czarny

oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na połowy w poprzek gniazd nasiennych, posolić i popieprzyć. Ułożyć na talerzu przekrojoną stroną do spodu.

Czosnek obrać, posiekać, wrzucić razem z ziołami prowansalskimi na rozgrzaną oliwę, lekko przesmażyć, dodać bułkę tartę, wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Pomidory umieścić w naczyniu do zapiekania przekrojoną stroną do góry. Nałożyć na każdą połówkę farsz. Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments