Nie ma wigilii bez śledzi, dlatego najczęściej pojawiają się one na świątecznych stołach w klasycznej wersji, czyli w oleju z cebulką. Warto zaszaleć i zaproponować gościom śledzie w nowej odsłonie.
Śledź wspaniale sprawdza się w sałatkach, dlatego polecam śledziatkę wigilijną, łączącą ze sobą typowe świąteczne składniki, gwarantujące wspaniały smak. Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć wytwornych śledzi w cytrynach, które bez wątpienia będą prawdziwą atrakcją niejednego domowego przyjęcia. Dla smakoszy przepyszny, bożonarodzeniowy przysmak – śledzie w piernikach, które swą oryginalnością zachwycą niejednego gościa. Smacznego!
Śledziatka wigilijna
Składniki:
30 dag kiszonej kapusty
25 dag filetów śledziowych (Matiasów)
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
1 czerwona cebula
4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego
cukier, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę wypłukać i bardzo dobrze odcisnąć, następnie drobno posiekać. Filety śledziowe osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Fasolę odsączyć z zalewy.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać olej i przyprawy. Doprawić zdecydowanie, gdyż sałatka powinna mieć zdecydowany smak.
* Sałatkę przygotować minimum 1 godzinę przed podaniem.
Wytworne śledzie w cytrynach
Składniki:
50 dag filetów śledziowych (Matiasów)
2 cebule cukrowe
2 małe cytryny
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka cukru pudru
natka pietruszki
Przygotowanie:
Filety śledziowe dokładnie opłukać i osuszyć. Pokroić na małe porcje. Cebulę obrać i drobno posiekać. Cytryny sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować. Otrzeć skórkę (tylko żółtą część), same zaś cytryny obrać z białej błonki. Półtorej cytryny pokroić w półplasterki, usuwając pestki, z pozostałej połówki wycisnąć sok do miseczki.
Cebulę obrać i drobno poszatkować. W sporym słoju ułożyć warstwami: cebulę, porcję śledzi, półplasterki cytryny, każdą warstwę doprawiając pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Przygotować sos: sok z cytryny utrzeć z olejem, otartą skórką cytrynową, cukrem pudrem i szczyptą soli. Gotowy sos wlać do śledzi, zamknąć słój i energicznie potrząsnąć, by sos dotarł do dnia. Gdyby się okazało, że sosu jest za mało, można dodać odrobinę oleju.
Słój wstawić do lodówki, na minimum 12 godzin, śledzie są jednak najsmaczniejsze po dwóch dniach po przygotowaniu.
Śledzie piernikowe
Składniki:
25 dag filetów śledziowych (Matiasów)
1 duża cebula
3 liście laurowe
3 potłuczone goździki
10 małych pierniczków glazurowanych
2 łyżki miodu wielokwiatowego
Olej
Przygotowanie:
Śledzie pokroić na niewielkie porcje. Pół szklanki oleju, miód, liście laurowe oraz goździki podgrzać na małym ogniu, ostudzić.
Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Pierniczki (najlepsze są wysuszone) zetrzeć na tarce.
W słoiku układać warstwami cebulę i śledzie, przesypując każdą warstwę startymi pierniczkami. Ostatnią warstwą powinna być cebula. Całość zalać olejem z przyprawami.
Zamknąć słoik i energicznie potrząsnąć, by olej rozlał się równomiernie. Wstawić do lodówki na minimum 24 godziny.