Jest to kolejna podróż kulinarna do Azji i zaproszenie do kuchni, w której tofu ma szerokie zastosowanie. Dla Azjatów, którzy nie stosują w swojej diecie mleka, tofu jest dobrym źródłem białka. Również dla wegetarian, ten twarożek ze sfermentowanej soi, jest doskonałą alternatywą zastępującą mięso. Z tofu można zrobić wiele smacznych potraw więc zapraszam do wypróbowania tych prostych przepisów. Smacznego!
Sałatka z marynowanym tofu
Składniki:
kostka tofu marynowanego
1 pęczek rzodkiewki
3 czerwone jabłka
1 cebula
1 sałata
1 łyżeczka octu jabłkowego
sól, pieprz
2 łyżki oleju
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka ziaren sezamu
Przygotowanie:
Tofu pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki, cebulę i jabłka pokroić w kostkę. Sałatę oczyścić, osuszyć, liście porwać na mniejsze części.
Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć tofu. Do dużej miski wrzucić tofu i pozostałe składniki. Skropić sokiem z cytryny, wlać łyżkę oleju, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Posypać ziarnem sezamu.
Pikantne tofu z makaronem
Składniki:
½ kg tofu
1 cebula
1 por
6 czerwonych papryk
oliwa z oliwek
makaron
kilka gałązek natki pietruszki
Marynata:
1 łyżka miodu
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka granulowanego czosnku
½ łyżeczki pieprzu mielonego
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
Przygotowanie:
Przygotować marynatę (łącząc wszystkie składniki). Tofu pokroić w kostkę, zamarynować w marynacie i odstawić na min. 12 godzin. Paprykę i cebulę w paseczki, pora w talarki.
Warzywa smażyć na wolnym ogniu, aż zmiękną. Dodać tofu i dusić jeszcze kilka minut. Ugotować makaron, odcedzić, przełożyć na półmisek. Na wierzchu wyłożyć warzywa z tofu, udekorować listkami natki.
Tofu z mieloną wieprzowiną
Składniki:
paczka miękkiego tofu
olej
200 g mielonej wieprzowiny
imbir
czosnek
sos sojowy
1 łyżeczka brązowego cukru
250 ml gorącej wody
sól
pieprz
papryczka chili
Pasta chili
łyżeczka soli
łyżeczka chili
½ łyżeczka pieprzu syczuańskiego
łyżka oleju roślinnego
Przygotowanie:
Utrzeć chili, sól, cukier, pieprz syczuański z olejem na pastę, odstawić na bok. Tofu pokroić na kawałki.
W woku rozgrzać olej. Dodać wieprzowinę i smażyć przez 3 minuty, mięso wyjąć do miski.
Do woka dodać pastę chili, imbir, czosnek, podsmażyć. Dodać wieprzowinę i podsmażyć przez minutę. Dodać sos sojowy i cukier, przygotowaną wcześniej pastę, smażyć przez 30 sekund. Dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Dodać tofu, zamieszać, dodać sól i pieprz do smaku.
super a