Jest to kolejna podróż kulinarna do Azji i zaproszenie do kuchni, w której tofu ma szerokie zastosowanie. Dla Azjatów, którzy nie stosują w swojej diecie mleka, tofu jest dobrym źródłem białka. Również dla wegetarian, ten twarożek ze sfermentowanej soi, jest doskonałą alternatywą zastępującą mięso. Z tofu można zrobić wiele smacznych potraw więc zapraszam do wypróbowania tych prostych przepisów. Smacznego!

Sałatka z marynowanym tofu

Składniki:

kostka tofu marynowanego

1 pęczek rzodkiewki

3 czerwone jabłka

1 cebula

1 sałata

1 łyżeczka octu jabłkowego

sól, pieprz

2 łyżki oleju

3 łyżki soku z cytryny

1 łyżka ziaren sezamu

Przygotowanie:

Tofu pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki, cebulę i jabłka pokroić w kostkę. Sałatę oczyścić, osuszyć, liście porwać na mniejsze części.

Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć tofu. Do dużej miski wrzucić tofu i pozostałe składniki. Skropić sokiem z cytryny, wlać łyżkę oleju, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Posypać ziarnem sezamu.

Pikantne tofu z makaronem

Składniki:

½ kg tofu

1 cebula

1 por

6 czerwonych papryk

oliwa z oliwek

makaron

kilka gałązek natki pietruszki

Marynata:

1 łyżka miodu

4 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka granulowanego czosnku

½ łyżeczki pieprzu mielonego

½ łyżeczki ostrej papryki w proszku

Przygotowanie:

Przygotować marynatę (łącząc wszystkie składniki). Tofu pokroić w kostkę, zamarynować w marynacie i odstawić na min. 12 godzin. Paprykę i cebulę w paseczki, pora w talarki.

Warzywa smażyć na wolnym ogniu, aż zmiękną. Dodać tofu i dusić jeszcze kilka minut. Ugotować makaron, odcedzić, przełożyć na półmisek. Na wierzchu wyłożyć warzywa z tofu, udekorować listkami natki.

Tofu z mieloną wieprzowiną

Składniki:

paczka miękkiego tofu

olej

200 g mielonej wieprzowiny

imbir

czosnek

sos sojowy

1 łyżeczka brązowego cukru

250 ml gorącej wody

sól

pieprz

papryczka chili

Pasta chili

łyżeczka soli

łyżeczka chili

½ łyżeczka pieprzu syczuańskiego

łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:

Utrzeć chili, sól, cukier, pieprz syczuański z olejem na pastę, odstawić na bok. Tofu pokroić na kawałki.

W woku rozgrzać olej. Dodać wieprzowinę i smażyć przez 3 minuty, mięso wyjąć do miski.

Do woka dodać pastę chili, imbir, czosnek, podsmażyć. Dodać wieprzowinę i podsmażyć przez minutę. Dodać sos sojowy i cukier, przygotowaną wcześniej pastę, smażyć przez 30 sekund. Dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Dodać tofu, zamieszać, dodać sól i pieprz do smaku.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments