Ciasto francuskie zawdzięcza swoją cudowną strukturę żmudnemu procesowi wyrabiania. Na szczęście, obecnie bez problemu, można zaopatrzyć się w gotowe ciasto w pobliskim sklepie i przygotować z niego proste wypieki. Kilka dodatków, krótki czas wypieku i mamy gwarantowany sukces kulinarny. Smacznego!
Ciastka z jabłkami
Składniki
4 jabłka
1 jajko
½ kubka cukru
¼ kubka miodu
300 g ciasta francuskiego
Przygotowanie
Z cytryny wycisnąć sok. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez gniazd nasiennych), polać sokiem z cytryny.
Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier. Dodać do niego miód. Podgrzewać tak długo, aż cukier się roztopi i zacznie zmieniać kolor na złoty. Do karmelu wrzucić tarte jabłka. Wymieszać, smażyć tak długo, aż cały płyn odparuje. Zamieszać od czasu do czasu. Jabłka lekko przestudzić.
Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na ok. 15 kwadratów. Na środku każdego kwadracika z ciasta ułożyć trochę jabłek. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Ciastka ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze.
Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec ok. 12-15 minut, aż się zrumienią. Gotowe ciastka można oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto francuskie z mascarpone i borówkami
Składniki:
300 g borówek
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cista francuskiego
1 średnie jajko
1 łyżka cukru
250 g serka mascarpone
skórka z jednej cytryny
mięta
Przygotowanie:
Podgrzać piekarnik do 200 stopni C. W misce wymieszać borówki z łyżką cukru pudru.
Rozłożyć ciasto francuskie w formie prostokąta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przyciskać brzegi ciasta widelcem, do uzyskania ozdobnego brzegu. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem, posypać łyżką cukru i piec przez 20 minut do zrumienienia.
W misce wymieszać serek mascarpone z pozostałym cukrem pudrem i otartą skórką cytryny. Odłożyć do lodówki.
Wyjąć upieczone ciasto z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Na upieczonym cieście rozsmarować serek, ułożyć borówki i przyozdobić listkami mięty.
Warkocz z ciasta francuskiego
Składniki:
230 g ciasta francuskiego
200 g kremowego serka kanapkowego
3 łyżki marmolady
Cynamon mielony
1 jajko
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Rozwinąć ciasto francuskie tworząc prostokąt.
Płat ciasta na środkowej części posmarować serkiem. Na serek rozłożyć marmoladę, posypać farsz cynamonem. Z obu stron lekko ponacinać boczne części ciasta ( bez farszu) uważając przy tym, by nie przeciąć ciasta, na którym leży farsz. Zaplatać ponacinane paski na przemian z lewej i prawej strony tworząc warkocz.
Całość posmarować rozmąconym jajkiem, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika.
Piec do zrumienienia ciasta. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.