Bułki zrobione w domu są pyszne, a do tego każdy z nas da radę je upiec. Jedynie czego trzeba, to odrobina cierpliwości, gdyż ciasto wymaga czasu do wyrośnięcia. Za to efekt końcowy i możliwość delektowania się własnoręcznie upieczonymi bułeczkami jest nie do zastąpienia. Pachnące domowe bagietki, bułeczki fit, bułeczki z makiem to sama rozkosz dla podniebienia. Spróbujcie również bułeczek kukurydzianych, które są propozycją dla wszystkich, nie tylko dla osób będących na diecie bezglutenowej. Miłego pieczenia!
Bagietka na zakwasie
Składniki:
2 łyżki zakwasu pszennego
200 g mąki pszennej + 1 szklanka
1 szklanka ciepłej wody + 5 łyżek
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
W misce starannie wymieszać 200 g mąki z zakwasem i szklanką ciepłej wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 304 godziny. Po tym czasie do miski dosypać pozostałą mąkę, sól i drożdże. Wymieszać (mieszając stopniowo dolewać ciepłą wodę, po jednej łyżce).
Zagnieść ciasto rękami i wyrabiać je tak długo, aż przestanie się kleić do rąk. Z ciasta uformować jedną dużą lub kilka mniejszych bagietek. Bagietkę lub półbagietki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, aż pieczywo się zrumieni. Studzić na kratce.
Bułki fit
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 1/3 szklanki mąki orkiszowej
1 szklanka otrębów
4 łyżki nasion słonecznika + odrobina nasion do posypania bułek
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 jajko roztrzepane, do smarowania bułek
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypać mąki, otręby, nasiona słonecznika, sól, cukier i drożdże, wymieszać. Powoli, cały czas mieszając, wlewać ciepłe mleko. Ciasto zagniatać, aż stanie się gładkie, elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i ponownie zagnieść. Podzielić na 6 części i z każdej uformować bułeczkę. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika, posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C, do zrumienienia.
Bułki z makiem
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
3 łyżki maku + 1 łyżka maku do posypania
1 szklanka ciepłej wody
1 żółtko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypać mąkę, sól, suszone drożdże i 3 łyżki maku. Powoli, cały czas mieszając, wlewać ciepłą wodę. Ciasto zagniatać do momentu, aż stanie się gładkie, elastyczne i przestanie kleić się do rąk.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na minimum 6 godzin do wyrośnięcia. Gdy chcemy mieć bułeczki na śniadanie, najlepiej ciasto przygotować poprzedniego dnia wieczorem, a rano upiec bułeczki.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i ponownie zagnieść. Podzielić na 6 części i z każdej uformować bułeczkę ( proponuję węzełek). Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika, posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać makiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C, do zrumienienia.
Bułki kukurydziane
Składniki:
250 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
½ szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka
1 łyżka oliwy
rozmącone jajko do smarowania
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę kukurydzianą, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać jajka, jogurt naturalny oraz oliwę, wymieszać całość dokładnie, do uzyskania bardzo gęstego, gładkiego ciasta. Z ciasta formować bułeczki, lekko podłużne i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
Bułeczki posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C. Piec około 25 minut. Upieczone bułeczki przełożyć do ostudzenia na kratkę kuchenną.