Bułki zrobione w domu są pyszne, a do tego każdy z nas da radę je upiec. Jedynie czego trzeba, to odrobina cierpliwości, gdyż ciasto wymaga czasu do wyrośnięcia. Za to efekt końcowy i możliwość delektowania się własnoręcznie upieczonymi bułeczkami jest nie do zastąpienia. Pachnące domowe bagietki, bułeczki fit, bułeczki z makiem to sama rozkosz dla podniebienia. Spróbujcie również bułeczek kukurydzianych, które są propozycją dla wszystkich, nie tylko dla osób będących na diecie bezglutenowej. Miłego pieczenia!

Bagietka na zakwasie

Składniki:

2 łyżki zakwasu pszennego

200 g mąki pszennej + 1 szklanka

1 szklanka ciepłej wody + 5 łyżek

1 łyżeczka suszonych drożdży

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

W misce starannie wymieszać 200 g mąki z zakwasem i szklanką ciepłej wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 304 godziny. Po tym czasie do miski dosypać pozostałą mąkę, sól i drożdże. Wymieszać (mieszając stopniowo dolewać ciepłą wodę, po jednej łyżce).

Zagnieść ciasto rękami i wyrabiać je tak długo, aż przestanie się kleić do rąk. Z ciasta uformować jedną dużą lub kilka mniejszych bagietek. Bagietkę lub półbagietki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, aż pieczywo się zrumieni. Studzić na kratce.

Bułki fit

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

1 1/3 szklanki mąki orkiszowej

1 szklanka otrębów

4 łyżki nasion słonecznika + odrobina nasion do posypania bułek

1 szklanka ciepłego mleka

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki suszonych drożdży

1 jajko roztrzepane, do smarowania bułek

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypać mąki, otręby, nasiona słonecznika, sól, cukier i drożdże, wymieszać. Powoli, cały czas mieszając, wlewać ciepłe mleko. Ciasto zagniatać, aż stanie się gładkie, elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i ponownie zagnieść. Podzielić na 6 części i z każdej uformować bułeczkę. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika, posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C, do zrumienienia.

Bułki z makiem

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki suszonych drożdży

1 łyżeczka soli

3 łyżki maku + 1 łyżka maku do posypania

1 szklanka ciepłej wody

1 żółtko do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypać mąkę, sól, suszone drożdże i 3 łyżki maku. Powoli, cały czas mieszając, wlewać ciepłą wodę. Ciasto zagniatać do momentu, aż stanie się gładkie, elastyczne i przestanie kleić się do rąk.

Miskę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na minimum 6 godzin do wyrośnięcia. Gdy chcemy mieć bułeczki na śniadanie, najlepiej ciasto przygotować poprzedniego dnia wieczorem, a rano upiec bułeczki.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i ponownie zagnieść. Podzielić na 6 części i z każdej uformować bułeczkę ( proponuję węzełek). Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika, posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać makiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C, do zrumienienia.

Bułki kukurydziane

Składniki:

250 g mąki kukurydzianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

½ szklanki jogurtu naturalnego

2 jajka

1 łyżka oliwy

rozmącone jajko do smarowania

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę kukurydzianą, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać jajka, jogurt naturalny oraz oliwę, wymieszać całość dokładnie, do uzyskania bardzo gęstego, gładkiego ciasta. Z ciasta formować bułeczki, lekko podłużne i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.

Bułeczki posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C. Piec około 25 minut. Upieczone bułeczki przełożyć do ostudzenia na kratkę kuchenną.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments