Ostatni wrześniowy weekend warto spędzić aktywnie i na wesoło, a taką okazję szykuje dla nas lubelski skansen, w którym niedzielne (30 września) popołudnie upłynie na prezentacji tradycyjnego sposobu kiszenia kapusty. Młodzi będą mogli nauczyć się zapomnianej historii, a starsi powspominać minione czasy, tym bardziej, że wydarzenie połączone jest z Akcja 60+ Kultura.
Tradycyjne kiszenie kapusty było zajęciem wymagającym i wieloetapowym. Najpierw gospodynie obierały kilogramy główek kapusty, potem siekały je tasakiem, zakwaszały beczki żytnią mąką, układały w niej kapustę i ugniatały, bardzo często gołymi stopami. Dziś szatkujemy całe główki w robotach kuchennych albo kupujmy gotowe produkty, które nie zastąpią domowych wyrobów. Kiszenie wiązało się jednak nie tylko ze żmudnym krojeniem i ugniataniem. Były to chwile integracji wszystkich gospodyń, czas rozmów, plotek i żartów, które rozpamiętywano przez długi czas.
W niedzielę (30 września) na terenie Muzeum Wsi Lubelskiej zespół obrzędowy z Kocudzy zaprezentuje cały proces kiszenia, związane z nim obrzędy z okolic Biłgoraja i zachęci gości do wspólnej pracy nad beczkami Po nakryciu naczyń pokrywami i przyłożeniu wieka kamieniami na uczestników będzie czekał tradycyjny poczęstunek przy dźwiękach muzyki ludowej.
Bilety w cenie 12 zł normalny i 6 zł ulgowy do nabycia w kasie muzealnej. W dniach 29-30 września Muzeum Wsi Lubelskiej włącza się w akcję „Weekend Seniora z kulturą”, dlatego osoby powyżej 60 roku życia wejdą do muzeum nie płacąc za bilet wstępu.
Fot. Materiały organizatora