Nie ma znaczenia, czy te desery przygotuje się z borówek czy z jagód, gdyż każda wersja będzie pyszna! Lody z musem jagodowym, krem z borówkami oraz muffiny z jagodami to smakołyki warte przygotowania. Jagody cudownie smakują i cieszą oko, dlatego gdy sezon w pełni, jedzmy tych owoców jak najwięcej, w każdej możliwej wersji. Smacznego!
Lody z musem jagodowym
Składniki:
1 szklanka jagód
½ szklanki czerwonego wina
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
¾ szklanki śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
500 ml lodów waniliowych
listki mięty
Przygotowanie:
Wino wymieszać z sokiem i skórką cytrynową, wymieszać i zalać jagody na kilka godzin. Po tym czasie całość zmiksować.
Śmietankę mocno schłodzić, ubić z cukrem pudrem i delikatnie połączyć za pomocą szpatułki ze zmiksowanymi jagodami. Lody przełożyć do pucharków, polać musem jagodowym i udekorować listkami mięty.
Krem z borówkami amerykańskimi
Składniki:
25 dag borówek amerykańskich
2 żółtka
3 łyżki cukru
kilka kropli aromatu rumowego
2 łyżki budyniu waniliowego
1 i ½ szklanki mocnego naparu herbacianego
listki mięty
kilkanaście borówek do dekoracji
Przygotowanie:
Owoce przebrać, opłukać, osączyć. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, dolać aromat rumowy, rum oraz budyń. Nie przerywając mieszania, zalać masę żółtkową naparem herbacianym, po czym podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do zagotowania. Odstawić do ostudzenia.
Borówki rozłożyć do pucharków, obłożyć wystudzonym kremem. Udekorować listkami mięty oraz całymi borówkami.
Muffiny z jagodami
Składniki:
1 duże jajko (lub dwa małe)
100 g cukru pudru
3/4 szklanki jogurtu
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 g roztopionego i ostudzonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka jagód
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C przy grzaniu góra-dół. Jajka ubić z cukrem, jogurtem i ekstraktem z wanilii. Dodać roztopione i ostudzone masło, zamieszać i połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać jagody, delikatnie zamieszać.
Ciasto rozłożyć w papilotkach do ¾ wysokości i piec około 20 minut, lub do tzw. suchego patyczka, wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.