Koniecznie spróbujcie, jak wspaniale smakuje to danie. Nie dajcie się zniechęcić ilością składników, wystarczy zacząć od zgromadzenia wszystkich produktów, oczyszczenia i pokrojenia warzyw, przygotowania mieszanki przypraw i gotowanie curry będzie już bardzo proste i szybkie. A do tego, mało zmywania gdyż cały posiłek można przygotować w jednym garnku. A jak pachnie! Aromat gotującego się curry jest tak cudowny, że może przyciągnąć sąsiadów. Smacznego gotowania! 🙂
Składniki:
1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
4 ząbki czosnku drobno posiekane
1 kawałek świeżego imbiru (5 cm) obrany i drobno starty (ok. 1 łyżeczka)
1 łyżka mielonej kolendry
1 ½ łyżeczki mielonego kminku
¾ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżka pasty pomidorowej
2 łyżki oleju
½ litra wywaru warzywnego (ew. wody)
250 ml mleka kokosowego
1 laska cynamonu (7 cm)
sól, pieprz
1 mały kalafior rozdrobniony na 4 centymetrowe różyczki (ok. 4 szklanki)
½ kg ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę (ok. 3 szklanki)
2 średniej wielkości pomidory, obrane, grubo posiekane
2 duże marchewki orane i posiekane w plasterki (ok. 1 szklanki)
1 puszka ciecierzycy (odsączonej i opłukanej)
120 g szpinaku „baby”
2 łyżki świeżego soku z limonki
Przygotowanie:
Na średnim ogniu rozgrzać oliwę w płaskim, ciężkim garnku.
Dodać cebulę i smażyć, co jakiś czas mieszając, aż zacznie brązowieć (5-7 minut).
Dodać czosnek, imbir, kolendrę, kminek, kurkumę i pieprz cayenne, podgrzewać przez pół minuty, mieszając.
Dodać pastę pomidorową i mieszać, aby składniki się połączyły z aromatycznymi przyprawami (ok. 1 minuty).
Wlać bulion, mleko kokosowe, dodać laskę cynamonu, 1 łyżeczkę soli i ¼ łyżeczkę pieprzu. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut.
Dodać kalafiora, ziemniaki, pomidory i marchewkę. Gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą al dente (ok. 20-25 minut).
Wyjąc laskę cynamonu, dodać ciecierzycę i szpinak. Wlać sok z limonki oraz startą z niej skórkę. Gotować ok. 3 minut, aż szpinak zmięknie.
* Ciecierzycę można zastąpić fasolą lub groszkiem konserwowym. Curry dobrze jest udekorować listkami świeżej kolendry.