Wbrew pozorom tradycyjna kolacja wigilijna nie jest wegetariańska, ani tym bardziej wegańska – śledzik, karp i inne ryby, które rokrocznie goszczą na wielu świątecznych stołach, nie rosną na drzewach. Jednak roślinożercy łatwo się nie poddają i przygotowują Wigilię na własnych zasadach. Poznaj sprawdzone przepisy na wigilijne dania w wersji roślinnej.

To prawda, że większość potraw, które znajdziemy na stole podczas tradycyjnej Wigilii jest wegetariańska. Postny barszczyk, uszka, ziemniaki z cebulką, zupa grzybowa, kompot z suszu, kapusta z grochem, kluski z makiem czy kutia zachwycają swoimi smakami i aromatami, a przy tym wykonane są z produktów roślinnych bądź dopuszczanych przez wegetarian (jajko, mleko, miód). Gorzej ma się sprawa z podawanymi podczas wieczerzy rybami, które Polakom nadal trudno zakwalifikować do potraw mięsnych. To właśnie dania rybne kwestionują całą wegetariańską otoczkę tej jedynej w roku kolacji. W błędzie jest jednak ten, kto uważa, że roślinożercy rezygnują ze wspólnego spotkania 24 grudnia albo zadowalają się barszczykiem i chlebem. Przedstawimy Wam kilka przepisów na pyszne wegańskie dania, które z powodzeniem zastępują tradycyjne receptury.

Barszczyk wigilijny

Składniki:

6 buraków średniej wielkości

Kawałek selera

1 marchewka

1 pietruszka

Kawałek pora

4 ząbki czosnku

5 ziaren ziela angielskiego

4 ziarna pieprzu

3 suszone śliwki

2 łyżki majeranku

pół łyżki papryki wędzonej

2 łyżki sosu sojowego

sól i pieprz

kwasek cytrynowy (lub dobrej jakości ocet winny)

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa należy dokładnie umyć, buraczki obrać ze skórki (unikniemy „ziemistego” posmaku), następnie zetrzeć.

  2. Wszystkie składniki (oprócz majeranku i sosu sojowego) włożyć do garnka, zalać 3 litrami zimnej wody, gotować przez godzinę na małym ogniu.

  3. Po tym czasie doprawić sosem sojowym i majerankiem, ewentualnie szczyptą kwasku cytrynowego bądź odrobiną octu winnego, by zupa nabrała kwaskowatości.

Bigos wegetariański

Składniki:

1 kilogram kiszonej kapusty

1 kilogram białej kapusty

jedna cebula

70 dag pieczarek

6 sporych boczniaków

4 łyżki sosu sojowego

1 marchewka

olej

3 ząbki czosnku

10 ziaren pieprzu

5 ziaren ziela angielskiego

4 liście laurowe

łyżeczka pieprzu ziołowego

1 słoiczek koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki i boczniaki dokładnie umyć i pokroić: pieczarki z kostkę, boczniaki w niewielkie paseczki.

  2. Kiszoną kapustę należy przepłukać i drobno pokroić. Na dnie garnka rozgrzać sporą ilość oleju. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić, następnie dodać kiszoną kapustę razem ze wszystkimi przyprawami oraz łyżką soli. Wszystkie składniki zalać litrem wody. Gotować na mały ogniu przez godzinę.

  3. Białą kapustę należy poszatkować, następnie dodać do garnka wraz z grzybami, szklanką wody i sosem sojowym. Gotować wszystko na małym ogniu aż do momentu, kiedy kapusta zmięknie i składniki połączą się.

  4. Pod koniec gotowania dodać sól i koncentrat pomidorowy, aby zabarwić bigos i nadać mu kwaskowaty smak.

Seleryba

Składniki:

1 kg selera

2 litry bulionu warzywnego

7 arkuszy nori

3 łyżki sosu sojowego

3 liście laurowe

3 ziela angielskie

sól i czarny pieprz

mleko roślinne (ryżowe lub sojowe, bezsmakowe)

mąka pszenna lub ryżowa

olej

Przygotowanie:

  1. Seler należy obrać i pokroić w plastry (niezbyt grube, do 2 cm).

  2. W garnku zagotować bulion razem z 2 arkuszami nori, liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz sosem sojowym. Kiedy zacznie bulgotać, dodać plastry selera i gotować do miękkości (10-20 minut).

  3. Miękkie plastry wyjąć z wody i  ostudzić.

  4. Pozostałe arkusze nori pociąć na wąskie paski.

  5. Do jednej miseczki wlać mleko, do drugiej wsypać mąkę – posłużą do panierki. Każdy plasterek selera oprószyć solą i pieprzem, owinąć paskiem nori po środku, zamoczyć w mleku, następnie w mące.

  6. Na patelni rozgrzać olej, układać gotowe plastry selera, obsmażać z każdej strony na złoty kolor.

Śledzie z boczniaków

Składniki:

Pół kilograma boczniaków

2 litry wody

Pół szklanki suszonych glonów wakame

2 szklanki oleju

10 ziarenek ziela angielskiego

10 listków laurowych

Sos sojowy

2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Zagotować wodę. Następnie wrzucić do niej glony wakame, doprawić sosem sojowym i solą. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie wywar odstawić, a glony odcedzić.

  2. Zagotować pozostały po glonach wywar. Pokroić boczniaki i wrzucić je do wywaru. Po 2 minutach wyłączyć palnik, zostawić grzyby pod przykryciem na 10-15 minut. Następnie odcedzić je na sicie i wystudzić.

  3. Do miski włożyć grzyby, przyprawy, glony i wymieszać. Przełożyć do słoika, zalać olejem i wstawić do lodówki. Można się nimi delektować już po upływie doby.

Łazanki z kiszoną kapustą i zieloną soczewicą

Składniki (2 porcje):

1 cebula czerwona

3 liście laurowe

3 ziela angielskie

olej

Pół kilograma kapusty

Pół łyżeczki cząbru

Pół łyżeczki tymianku

1 łyżeczka majeranku

1 łyżka sosu sojowego

sól i czarny pieprz

1 opakowanie makaronu „łazanki”

1 puszka zielonej soczewicy

Przygotowanie:

  1. Na dnie garnka rozgrzać olej. Cebulę pokroić w grubą kostkę, dodać do oleju wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Zeszklić.

  2. Kapustę przepłukać i pokroić w mniejsze kawałki. Następnie dodać do garnka ze wszystkimi pozostałymi składnikami, oprócz łazanek. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę.

  3. W międzyczasie odsączyć soczewicę z puszki, przepłukać pod bieżącą wodą. W niewielkim garnku przygotować ok. 1 szklankę bulionu warzywnego (warto dodać do niego sos sojowy i wędzoną paprykę), następnie do gotującego się wywaru wrzucić odsączoną soczewicę. Gotować aż do całkowitego wyparowania wody.

  4. Pod koniec gotowania kapusty, w osolonej wodzie ugotować makaron. Przelać go dokładnie zimną wodą, a kiedy kapusta będzie ugotowana i doprawiona do smaku solą i pieprzem, dodać makaron i soczewicę, a potem delikatnie wymieszać.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o