Tłusty czwartek bez pączka jest jak wigilia bez barszczu z uszkami. Nie oszukujmy się – raz w roku każdy powinien sobie pozwolić na małą pączkową rozpustę. Nawet weganie, którzy tego dnia na brak roślinnych słodkości nie będą narzekać. W Lublinie dostaniemy w stu procentach roślinne pączki, faworki, a nawet donuty.

O ile na co dzień powinniśmy stawiać na umiar w diecie, o tyle w tłusty czwartek grzechem jest nie zjeść przynajmniej jednego wysokokalorycznego pączka lub kilku faworków. Smażone w głębokim tłuszczu słodkości tego dnia smakują wyjątkowo i – jak żartują niektórzy – wcale nie dodają kilogramów. W skład tradycyjnego pączka wchodzą jednak same wegetariańskie produkty: mleko, jaja i masło, których wystrzegają się weganie i osoby mające alergie bądź cierpiące na nietolerancję laktozy. Niegdyś smażono je także na smalcu, który dziś został zastąpiony olejem. Jednak w naszym mieście pączków w wersji vegan nie zabraknie, a obok nich furorę robić będą roślinne donuty i faworki bezglutenowe.

WEGETARIANIN

Ul. Narutowicza 13

W Wegetarianinie tłusty czwartek jest obchodzony od lat, a serwowane tu pączki cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem. Szczególnie, że każdego roku kucharze starają się wychodzić do klientów knajpki z nowymi propozycjami. Nie inaczej będzie w tym roku. Amatorzy pączków nie zawiodą się i będą mogli wybierać pomiędzy trzema rodzajami: dostępne będą pączki bezcukrowe z nadzieniem a’la nutella z daktyli i kakao, słodkie z nadzieniem puddingowym figowo-orzechowym (orzechy włoskie) oraz słodkie z konfiturą, której smak poznacie w czwartek. Tradycyjnie pączki z Wegetarianina wykonane będą z ciasta drożdżowo-dyniowego. Zapisy w lokalu ruszyły i potrwają do środy 27 lutego. Cena za sztukę: 3,50 zł.

UMEA

Ul. Orla 4/1

W Umei długie kolejki to codzienność, ale każdego roku w tłusty czwartek restauracja pęka w szwach. Nic dziwnego, pączki wysmażane w lokalu są smakowite, duże i kolorowe, co oznacza, że spełniają wymagania najbardziej wybrednych gości. W tym roku wnętrza pączków wypełni zarówno tradycyjna konfitura różana, jak i kilka innych smaków, które do czwartku pozostaną słodką tajemnicą szefa kuchni. Trwają już zapisy na zamówienia hurtowe w cenie 3,50 za sztukę. W lokalu w święto łasuchów zapłacimy 6 zł za jednego pączka.

FRESH KITCHEN

ul. Chopina 11

Fresh Kitchen na lubelski rynek wszedł szturmem i z pewnością w tym samym stylu podbije serca wielu mieszkańców. W swojej ofercie restauracja ma pączki w czterech ciekawych odsłonach i w dodatku – w formie słodkich donutów. Do wyboru: donut oblany lukrem pomarańczowym i skórką pomarańczy, donut polany lukrem z grenadyną i wiórkami kokosowymi, donut z orzechami, czekoladą i płatkami migdałów oraz donut z masłem orzechowym i czekoladą. Rezerwacji (telefoniczna, przez Facebook) można dokonywać do wtorku 26 lutego. Donuty pakowane będą po 4 sztuki, po jednym z każdego smaku – cena 10 zł za zestaw.

POMYLONE GARY

ul. Chopina 33

W Pomylonych, jak co roku, można będzie dostać całe mnóstwo słodkości. Oprócz tradycyjnych z różą, pojawią się też pączki z nadzieniem budyniowym i bitą śmietaną, czyli specjalność zakładu. Dla starszaków dziewczyny przygotują też pyszne pączki z czekoladą i Jägermeisterem.  A i miłośnicy faworków się nie zawiodą!

Rezerwacje na słodkości w Pomylonych Garach już się zakończyły, ale żaden gość nie wyjdzie w tłusty czwartek bez pączka. Ceny: pączki – 3-4 zł za sztukę, faworki – 1 szt. – 1 zł.

ZIELONY TALERZYK

Ul. Królewska 3

W Zielonym Talerzyku świeżutkich pączków wegańskich też nie zabraknie. Ciekawy wsad różano-jabłkowy z pewnością zachwyci wielu gości. Ale oprócz nich będzie tu można zakupić faworki w dwóch odsłonach: tradycyjne i bezglutenowe.

Na zamówienia Zielony Talerzyk czeka do środowego poranka 27 lutego. Ceny: pączek – 6 zł za sztukę, faworki zwykłe – 55zł/kg, faworki bezglutenowe – 78 zł/kg.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments