Barszcz z uszkami, pierogi z kapustą, kutia i karp po żydowsku. Wigilijny stół na Lubelszczyźnie zastawiony jest przeróżnymi aromatycznymi potrawami, które skuszą każdego. 12 potraw może być inne w każdym domu. A co gości u was na stole?

Karp

Karp smażony w mące na rozgrzanym tłuszczu. Potrawa klasyczna i znana każdemu z nas od dzieciństwa. I mimo, że w każdym domu robi się ją nieco inaczej, to smak bezsprzecznie każdemu kojarzy się z wigilią.

Kutia

Z maku i pszenicy (lub pęczaku, czy innej kaszy) utarta z miodem. Była to potrawa, którą w przeszłości spożywano na stypach zadusznych. Jej obecność na wigilijnych stołach jest zatem reliktem dawnych obrzędów ku czci zmarłych, które przed wiekami, w czasie zimowego przesilenia odprawiali nasi przodkowie.

Barszcz czerwony z uszkami

Uszka z farszem grzybowym to chyba najbardziej popularny w Polsce dodatek do barszczu wigilijnego na świątecznym stole. Zdecydowanie kojarzą się z dniami świątecznymi i rodzinną atmosferą. Jedyny ich minus to pracochłonność przygotowania, dlatego warto przyrządzić je wcześniej

Zupa rybna

Po sprawianiu karpia zostają resztki w postaci chociażby głowy czy ogona. Można je oczywiście wyrzucić, ale każda oszczędna pani domu wie, że lepiej z nich ugotować pyszną i aromatyczną zupę rybną. Bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna.

Kapusta z grzybami

Wigilijna kapusta nie jest potrawą trudną do przyrządzenia. Uda się na pewno tym, którzy po raz pierwszy będą ją robić na nadchodzące święta. Suszone grzyby zalewamy wodą, kapustę z cebulą oraz olejem smażymy, dodajemy wszystko i gotujemy razem. Potrawa gotowa

Pierogi z kapustą i grzybami

Potrzebne nam tradycyjne ciasto na pierogi (każdy ma swój sprawdzony przepis) oraz farsz z kiszonej kapusty i suszonych grzybów dają świetne połączenie na wigilijny stół.

Kluski z makiem

Najłatwiej takie danie przygotować z gotowej masy makowej i gotowego makaronu łazanki. Jeśli chcemy, możemy wszystko przygotować od podstaw, zarówno masę makową, jak i makaron.

Kompot z suszonych śliwek, gruszek i jabłek

Suszone owoce moczymy, a następnie gotujemy z laską cynamony, goździkami, anyżem i skórką pomarańczy. Później dodajemy cukier. Na końcu do wszystkiego dodajemy jabłko pokrojone w kostkę i doprawiamy wszystko cytryną.

Ryba po grecku

Ryba po grecku to nic innego jak panierowana ryba, najczęściej filet, podawana z warzywami, najczęściej na ciepło. Jest to danie, które można przygotować wcześniej, a potem tylko odgrzać.

Śledzie w oleju

Idealne danie podawane na zimno, śledzie pokrojone w dzwonki, skropione cytryną z dodatkiem jabłka i drobno posiekanej cebulki oraz z odrobiną cukru są nieodłącznym elementem wigilijnego stołu.

Śledzie w śmietanie

Śledź w śmietanie to prosty przepis na śledzia, który nie ma sobie równych. Słoność śledzia łagodzi maślany smak śmietany, a im dłużej śledzie będą się marynować w śmietanowym sosie, tym będą bardziej aksamitne i rozpływające się w ustach. Dodatek jabłek, cebuli i korniszonów podnosi smak dania.

Śledzie w sosie musztardowym

To kolejne, dość popularne na Lubelszczyźnie danie ze śledziem w roli głównej. Rybę przyprawiamy sosem, który powstaje z połączenia musztardy, miodu, śmietany i oleju. Takie danie jest bardzo wyraziste. Elegancko wygląda podane na liściach sałaty.

Śledź po kaszubsku

Zyskał uznanie już w całej Polsce. Dzisiaj wiele osób nie wyobraża sobie odświętnego stołu bez takiej rybki. Sos składa się z koncentratu pomidorowego, cebuli, papryki, octu i oleju. Smak takich śledzi na pewno nie jednemu przypadnie do gustu.

Śledzie z jajkiem

To łagodna wersja dania ze śledziem. Jajka na twardo rozgniatamy i mieszamy z majonezem, przysmażoną cebulką śmietaną i pieprzem. Bardzo proste sycące i smaczne danie, które coraz częściej gości na stołach w naszym regionie.

Sałatka jarzynowa

Tradycyjna polska sałatka jarzynowa z majonezem, z ugotowanych w mundurkach jarzyn: marchewki, pietruszki i ziemniaków, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, ogórka kiszonego, zielonego groszku i cebuli.

Racuchy

Są puszyste i pachnące. Możemy je zrobić z jabłkami lub z samego ciasta. Smaży się je z ogromną przyjemnością. Uwielbiają je dzieci i dorośli. To idealna przekąska na słodko na wigilijnym stole.

Makowiec

Wyśmienity makowiec na cieście kruchym oblany lukrem. Ciasto kruche jest cienkie, miękkie i delikatne, a masa makowa lekko słodka, wilgotna i z mnóstwem drobno posiekanych bakalii, a lukier na wierzchu gęsty i nie za słodki.

Ryba w galarecie

Galarety są bardzo proste w wykonaniu. Wymagają kawałka usmażonej lub ugotowanej ryby, ugotowanych warzyw lub jajka. Wszystkie produkty układamy w wybrany przez nas sposób i zalewamy galaretką. Czekamy kilka godzin i gotowe.

Strucel

Świąteczna, podłużna, zawijana bułka drożdżowa z makiem to kolejne ciasto, którego nie może zabraknąć wśród słodkości wigilijnego stołu. Najlepiej smakuje podana z ciepłym mlekiem.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o