Kto nie lubi konfitur z wiśni? Kochają je wszyscy, zwłaszcza takie, w których wyczuwalne są całe owoce. Sezon na wiśnie został rozpoczęty, więc warto przygotować partię pysznych konfitur. Tak przygotowane konfitury można wykorzystać jako dodatek do sernika, lodów czy prostego ciasta drożdżowego, będzie smakowicie!

Składniki:

(na 6-8 słoików po ok. ¼ litra)

1,2 kg wiśni

1 kilo cukru żelującego (1:1)

4 łyżki wiśniówki

1 listek kandyzowanej lub samodzielnie smażonej skórki pomarańczy

Przygotowanie:

Słoiki opłukać, wyparzyć. Wiśnie starannie umyć, osuszyć i wydrylować, zachowując sok Owoce przekroić na pół, przełożyć do dużego garnka, zalać otrzymanym sokiem.

Skórkę pomarańczy drobno pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Dodać połowę cukru, wymieszać. Zagotować, mieszając od czasu do czasu.

Gdy masa zacznie wrzeć, dodać pozostały cukier, ponownie zagotować i zostawić na ogniu na 10 sekund. Lekko przestudzić, wlać wiśniówkę, wymieszać. Sprawdzić gęstość (nadmiar soku można przelać do słoiczka i wykorzystać do deserów).

Gotową konfiturę przełożyć do przygotowanych słoiczków, natychmiast zamknąć. Słoiki ustawić do ostygnięcia, wieczkiem do dołu na blacie, wyłożonym ściereczką.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments