Zrobić dobrą wątróbkę to sztuka. Pewnie dlatego rzadko jest wykorzystywana w kuchni. Najczęściej sięga się po nią i wykorzystuje jako składnik pasztetów mięsnych. Czas to zmienić. Sałatka z wątróbki jest ciekawą propozycją na przystawkę, można ją z powodzeniem zaproponować na każdą okazję. To danie przypadnie do gustu również tym, którzy są do niej uprzedzeni. Dodatek rodzynek sprawia, że to danie smakuje wybornie. Miłych doznań! 🙂
Składniki:
50 dag wątróbek drobiowych
7 dag masła
1 duża cebula
50 ml wina czerwonego
1 łyżka octu balsamicznego
5 dag rodzynek
2 jaja ugotowane na twardo
sól, pieprz
Przygotowanie:
Z wątróbki usunąć żółć, umyć je i osuszyć.
Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić w kostkę.
Rodzynki umyć w ciepłej wodzie.
Na dużej patelni roztopić ¾ masła, włożyć wątróbki, smażyć kilka minut. Skropić octem balsamicznym i smażyć kolejne 2-3 minuty. Wyjąć z patelni na talerz.
Na tym samym maśle smażyć cebulę.
Lekko ostudzone wątróbki posiekać, ponownie włożyć na patelnię z cebulą i podlać winem. Smażyć na małym ogniu 2-3 minuty. Na koniec posolić i popieprzyć. Przełożyć na talerz.
Na patelni rozgrzać pozostałe masło, wsypać rodzynki i delikatnie podsmażyć.
Sałatkę posypać rodzynkami i startymi na tarce jajkami.