Zrobić dobrą wątróbkę to sztuka. Pewnie dlatego rzadko jest wykorzystywana w kuchni. Najczęściej sięga się po nią i wykorzystuje jako składnik pasztetów mięsnych. Czas to zmienić. Sałatka z wątróbki jest ciekawą propozycją na przystawkę, można ją z powodzeniem zaproponować na każdą okazję. To danie przypadnie do gustu również tym, którzy są do niej uprzedzeni. Dodatek rodzynek sprawia, że to danie smakuje wybornie. Miłych doznań! 🙂

Składniki:

50 dag wątróbek drobiowych

7 dag masła

1 duża cebula

50 ml wina czerwonego

1 łyżka octu balsamicznego

5 dag rodzynek

2 jaja ugotowane na twardo

sól, pieprz

Przygotowanie:

Z wątróbki usunąć żółć, umyć je i osuszyć.

Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić w kostkę.

Rodzynki umyć w ciepłej wodzie.

Na dużej patelni roztopić ¾ masła, włożyć wątróbki, smażyć kilka minut. Skropić octem balsamicznym i smażyć kolejne 2-3 minuty. Wyjąć z patelni na talerz.

Na tym samym maśle smażyć cebulę.

Lekko ostudzone wątróbki posiekać, ponownie włożyć na patelnię z cebulą i podlać winem. Smażyć na małym ogniu 2-3 minuty. Na koniec posolić i popieprzyć. Przełożyć na talerz.

Na patelni rozgrzać pozostałe masło, wsypać rodzynki i delikatnie podsmażyć.

Sałatkę posypać rodzynkami i startymi na tarce jajkami.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o