Wszyscy kochają makarony i nie dziwi to, że zapiekanki z makaronami cieszą się wielką popularnością, nie tylko u studentów. Do zapiekanek można wykorzystać każdy produkt. Makaron przecież doskonale komponuje się z warzywami, drobiem, rybą i serem. Wystarczy zrobić przegląd lodówki i z resztek zalegających produktów wyczarować wspaniałe, sycące danie. Zaopatrzcie się w naczynie żaroodporne i zacznijcie piec zapiekanki. Smacznego!
Zapiekanka z makaronu z mięsem drobiowym
Składniki:
375 g suchego makaronu
500 g pieczonego lub gotowanego mięsa z drobiu
50 g masła
250 g pomidorów
¼ litra bulionu
1 kieliszek białego wina
parmezan
sól, pieprz, suszona bazylia
Przygotowanie:
W rondlu rozpuścić 20 g masła. Dodać pokrojone świeże pomidory (lub pomidory z puszki) i przesmażyć. Dodać bulion, wino i przyprawy. Zagotować. Makaron ugotować „al dente”, odcedzić. Przygotować naczynie żaroodporne do zapiekania. W naczyniu układać na przemian makaron, mięso pokrojone w paseczki, parmezan i jako ostatnią warstwę makaron. Całość posypać parmezanem i kawałkami pozostałego masła. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, przez około 20 minut.
Zapiekanka z makaronu „królowa”
Składniki:
250 g makaronu
400 ml sosu beszamelowego
3 jaja
50 tartego sera żółtego
50 g masła
1 łyżeczka czerwonej papryki
Przygotowanie:
Sos beszamelowy: 50 g masła * 3 łyżki mąki * ¼ litra mleka * sól do smaku
Przygotować sos: masło wymieszać z mąką na małym ogniu i rozetrzeć z mlekiem na gładką masę. Do sosu dodać paprykę, zamieszać.
Ugotować makaron „al dente”, odcedzić. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Sos wymieszać z żółtkami i ubitą pianą. Makaron połączyć z sosem, startym na grubej tarce serem i wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu rozłożyć wiórki z masła i zapiekać w gorącym piekarniku około 30 minut.
Warianty: Do makaronu można dodawać zależnie od upodobań: pulpety mięsne, drobiowe, rybne, duszone jarzyny, ułożone warstwami na przemian z makaronem.
Zapiekanka z makaronu po admiralsku
Składniki:
250 g makaronu
15 dag pieczarek
5 dag masła
1 puszka sardynek
natka pietruszki
masło i bułka tarta do wysmarowania naczynia
2 dag mąki
250 ml mleka
2 dag koncentratu pomidorowego
1 żółtko
sól, gałka muszkatołowa do smaku
5 dag sera żółtego
Przygotowanie:
Ugotować makaron „al dente”, odcedzić. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić na paski, usmażyć na połowie masła. W misce połączyć ugotowany makaron, podsmażone pieczarki, rozdrobnione sardynki (odsączone z oleju), posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Zawartość miski przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyrównać powierzchnię.
Na patelni rozgrzać pozostałe masło, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym mlekiem, cały czas mieszając trzepaczką do zagotowania. Dodać koncentrat pomidorowy oraz żółtko, doprawić do smaku, polać makaron, posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C, przez około 20 minut.
Zapiekanka z makaronu i kiełbasy
Składniki:
200 g makaronu
1 łyżka oleju
250 g chudego twarogu
1 kubeczek kwaśnej śmietany
3 jajka
1 łyżeczka kminku i majeranku
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
200 g grubej kiełbasy
50 g boczku wędzonego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotować makaron „al dente”, odcedzić. Twaróg wymieszać z kwaśną śmietaną, jajkami, przyprawami i szczypiorkiem. Kiełbasę pozbawić skórki, pokroić w plasterki, wymieszać z masą twarogową i makaronem. Całość przełożyć do wysmarowanej masłem formy do zapiekania. Boczek pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na wierzchu zapiekanki. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200-225 stopni C, przez około 50 minut.