Wszyscy kochają makarony i nie dziwi to, że zapiekanki z makaronami cieszą się wielką popularnością, nie tylko u studentów. Do zapiekanek można wykorzystać każdy produkt. Makaron przecież doskonale komponuje się z warzywami, drobiem, rybą i serem. Wystarczy zrobić przegląd lodówki i z resztek zalegających produktów wyczarować wspaniałe, sycące danie. Zaopatrzcie się w naczynie żaroodporne i zacznijcie piec zapiekanki. Smacznego!

Zapiekanka z makaronu z mięsem drobiowym

Składniki:

375 g suchego makaronu

500 g pieczonego lub gotowanego mięsa z drobiu

50 g masła

250 g pomidorów

¼ litra bulionu

1 kieliszek białego wina

parmezan

sól, pieprz, suszona bazylia

Przygotowanie:

W rondlu rozpuścić 20 g masła. Dodać pokrojone świeże pomidory (lub pomidory z puszki) i przesmażyć. Dodać bulion, wino i przyprawy. Zagotować. Makaron ugotować „al dente”, odcedzić. Przygotować naczynie żaroodporne do zapiekania. W naczyniu układać na przemian makaron, mięso pokrojone w paseczki, parmezan i jako ostatnią warstwę makaron. Całość posypać parmezanem i kawałkami pozostałego masła. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, przez około 20 minut.

Zapiekanka z makaronu „królowa”

Składniki:

250 g makaronu

400 ml sosu beszamelowego

3 jaja

50 tartego sera żółtego

50 g masła

1 łyżeczka czerwonej papryki

Przygotowanie:

Sos beszamelowy: 50 g masła * 3 łyżki mąki * ¼ litra mleka * sól do smaku

Przygotować sos: masło wymieszać z mąką na małym ogniu i rozetrzeć z mlekiem na gładką masę.  Do sosu dodać paprykę, zamieszać.

Ugotować makaron „al dente”, odcedzić. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Sos wymieszać z żółtkami i ubitą pianą. Makaron połączyć z sosem, startym na grubej tarce serem i wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu rozłożyć wiórki z masła i zapiekać w gorącym piekarniku około 30 minut.

Warianty: Do makaronu można dodawać zależnie od upodobań: pulpety mięsne, drobiowe, rybne, duszone jarzyny, ułożone warstwami na przemian z makaronem.

Zapiekanka z makaronu po admiralsku

Składniki:

250 g makaronu

15 dag pieczarek

5 dag masła

1 puszka sardynek

natka pietruszki

masło i bułka tarta do wysmarowania naczynia

2 dag mąki

250 ml mleka

2 dag koncentratu pomidorowego

1 żółtko

sól, gałka muszkatołowa do smaku

5 dag sera żółtego

Przygotowanie:

Ugotować makaron „al dente”, odcedzić. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić na paski, usmażyć na połowie masła. W misce połączyć ugotowany makaron, podsmażone pieczarki, rozdrobnione sardynki (odsączone z oleju), posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Zawartość miski przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyrównać powierzchnię.

Na patelni rozgrzać pozostałe masło, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym mlekiem, cały czas mieszając trzepaczką do zagotowania. Dodać koncentrat pomidorowy oraz żółtko, doprawić do smaku, polać makaron, posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C, przez około 20 minut.

Zapiekanka z makaronu i kiełbasy

Składniki:

200 g makaronu

1 łyżka oleju

250 g chudego twarogu

1 kubeczek kwaśnej śmietany

3 jajka

1 łyżeczka kminku i majeranku

2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

200 g grubej kiełbasy

50 g boczku wędzonego

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ugotować makaron „al dente”, odcedzić. Twaróg wymieszać z kwaśną śmietaną, jajkami, przyprawami i szczypiorkiem. Kiełbasę pozbawić skórki, pokroić w plasterki, wymieszać z masą twarogową i makaronem. Całość przełożyć do wysmarowanej masłem formy do zapiekania. Boczek pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na wierzchu zapiekanki. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200-225 stopni C, przez około 50 minut.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o