Zapiekanki zaliczane są do potraw jednogarnkowych. Wszyscy takie lubimy, gdyż można do ich przygotowania wykorzystać wszystko to, co jest pod ręką, szybko się je przygotowuje i co najważniejsze, myje się tylko jeden garnek 🙂 Połączenie ziemniaków i serów pleśniowych daje wspaniały efekt. Może i nie jest to danie dla osób liczących kalorie, ale na pewno, dla wszystkich miłośników serów. Miłego pieczenia!
Składniki:
4 duże ziemniaki
2-3 różne sery pleśniowe
1 jajo
1 śmietana
pęczek koperku
1 papryczka chili
pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać i gotować 15 minut. Odcedzić, pokroić na plastry.
Sery pleśniowe pokroić na cząstki.
Papryczkę chili oraz koperek drobno posiekać.
Jajo roztrzepać i wymieszać ze śmietaną.
W naczyniu do zapiekania ułożyć ziemniaki, na wierzchu ser, posypać koperkiem i papryczką chili. Zalać śmietaną, popieprzyć.
Całość zapiekać w 180OC przez ok. 30 min.