Tabela kalorii owoców przyda się nie tylko osobom, które chcą się zdrowo odżywiać, ale i tym zamierzającym zrzucić zbędne kilogramy i przebywającym na różnego rodzaju dietach.

Zapoznając się z tabelą kalorii owoców warto mieć na uwadze zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia, z których jasno wynika że owoce należy jeść jak najczęściej, i w jak największej ilości. Razem z warzywami powinny stanowić połowę składników w naszym codziennym menu, z czego 3/4 porcji powinny stanowić warzywa, a owoce – 1/4.

Najmniej kaloryczne owoce

# 1 Arbuz

W 100 g tego owocu znajdziemy 30 kilokalorii. Trzeba jednak pamiętać, że waga jednego plastra arbuza to około 350 g i choć owoc składa się w 92 procentach z wody, witamin i składników mineralnych zawiera niewiele. W arbuzie znajdziemy za to opóźniające proces starzenia antyoksydanty.

# 2 Truskawki

Te owoce są smaczne, a w dodatku niskokaloryczne – w 100 g truskawek jest 32 kcal. Truskawki zawierają pektyny, poprawiające perystaltykę jelit, co sprawia, że mogą być stosowane przez osoby na diecie. Są także moczopędne, oczyszczają organizm z toksyn. Truskawki to również bogate źródło magnezu

# 3 Jabłka

Jednymi z najmniej kalorycznych owoców są jabłka. 100 gramów tych owoców zawierają 52 kilokalorie. Co więcej, jabłka zawierają pektyny, oczyszczające organizm z toksyn – są one rodzajem błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który gdy pęcznieje, daje uczucie sytości. Ponadto, regularne spożywanie jabłek chroni przed zaparciami, wzmacnia zęby, a nawet zmniejsza ryzyko zawału.

Najbardziej kaloryczne owoce

# 1 Banany

Banany pokrywają 20 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 12 procent – na witaminę B6, są źródłem błonnika pokarmowego i potasu oraz przeciwutleniaczy. Niestety, są też jednymi z najbardziej kalorycznych owoców – w jednym bananie znajduje się 88 kcal, mają też wysoki indeks glikemiczny – 72 w przypadku dojrzałego owocu i 59, jeśli banan jest niedojrzały. A co za tym idzie – wyrzut insuliny i szybkie pojawienie się uczucia głodu.

# 2 Suszone śliwki

W 100 g śliwek znajdziemy 240 kcal. Warto jednak pamiętać, że nie trzeba z nich zrezygnować, będąc na diecie – mają niski indeks glikemiczny – 29, są sycące i stanowią cenniejsze źródło składników odżywczych niż surowe owoce. Suszone śliwki zawierają śluz roślinny i błonnik, co sprawia, że mają właściwości przeczyszczające.

# 3 Awokado

Na 100 gramów owocu przypada 160 kcal. Mimo to zaleca się jego jedzenie w czasie przebywania na diecie. Bo choć zawiera dużo tłuszczu, ale głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, obniżające poziom cholesterolu we krwi i przyspieszające metabolizm. Awokado wspomaga pracę układu trawiennego, jest polecane nawet kobietom w ciąży, ponieważ zawiera kwas foliowy.

Tabelę kalorii owoców znajdziesz tutaj

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o