W tym sezonie owoców i warzyw z pewnością nam nie zabraknie! Kiedy upały sięgają zenitu warto sięgnąć po odżywcze koktajle. Smoothie owocowo-warzywne może być nie tylko idealnym sposobem na szybki, niskokaloryczny deser lub kolację.
1. Pomarańcza, kiwi, szpinak, natka pietruszki
Składniki:
2 duże pomarańcze
1 dojrzałe kiwi
garść szpinaku
natka pietruszki
lód – według uznania
Przygotowanie:
Wyciskamy sok z dwóch świeżych pomarańczy, który ma stanowić podstawę naszego koktajlu. Nie używamy wody!
Do blendera dodajemy pokruszony lód (według uznania), kiwi, szpinak i pietruszkę.
Wszystko dokładnie blendujemy.
Na koniec przelewamy smoothie do szklanki i dekorujemy listkiem mięty.
2. Jabłko, kiwi, szpinak, jarmuż
Składniki:
2 jabłka
1 dojrzałe kiwi
garść szpinaku
garść jarmużu
lód – według uznania
Przygotowanie:
Wyciskamy sok z dwóch jabłek. Do koktajlu nie używamy wody!
Jarmuż dokładnie płuczemy.
Do blendera dodajemy pokruszony lód (według uznania), kiwi, szpinak i jarmuż.
Wszystko dokładnie blendujemy.
Na koniec przelewamy smoothie do szklanki i dekorujemy listkiem mięty.
3. Jabłko, awokado, szpinak, kolendra
Składniki:
2 jabłka
1 dojrzałe awokado
garść szpinaku
kolendra
lód – według uznania
Przygotowanie:
Wyciskamy sok z dwóch jabłek. Do koktajlu nie używamy wody!
Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki.
Do blendera wrzucamy pokruszony lód (według uznania), awokado, szpinak i kolendrę.
Wszystko dokładnie blendujemy.
Na koniec przelewamy smoothie do szklanki i dekorujemy listkiem mięty.
Koktajl ma właściwości odchudzające!
4. Grejpfrut, banan, nasiona chia, jarmuż, mięta
Składniki:
2 grejpfruty
1 banan
1 łyżka nasion chia
Garść jarmużu
Kilka listków mięty
Przygotowanie:
Jarmuż dokładnie płuczemy.
Obieramy banana i kroimy na mniejsze części.
Wyciskamy sok z grejpfrutów. Do koktajlu nie dodajemy wody!
Do blendera dodajemy banana, nasiona chia, garść jarmużu i miętę.
Wszystko dokładnie blendujemy.
Na koniec przelewamy smoothie do szklanki i dekorujemy listkiem mięty.
5. Szpinak, agrest, limonka, pomarańcza, pietruszka, otręby
Składniki:
Garść szpinaku
garść agrestu
1 limonka
2 dojrzałe pomarańcze
natka pietruszki
2 łyżki otrębów
Przygotowanie:
Szpinak i agrest dokładnie płuczemy.
Wyciskamy sok z pomarańczy. Do koktajlu nie dodajemy wody!
Wyciskamy sok z limonki.
Do blendera dodajemy natkę pietruszki, agres i otręby.
Wszystko dokładnie blendujemy.
Na koniec przelewamy smoothie do szklanki i dekorujemy listkiem mięty.
Przedstawione przez nas przepisy są tylko propozycją koktajli odżywczych. Każdy może je przyrządzić na swój własny sposób. Uruchom wyobraźnię i do dzieła!
Smacznego! 🙂