W tym sezonie owoców i warzyw z pewnością nam nie zabraknie! Kiedy upały sięgają zenitu warto sięgnąć po odżywcze koktajle. Smoothie owocowo-warzywne może być nie tylko idealnym sposobem na szybki, niskokaloryczny deser lub kolację.

1. Pomarańcza, kiwi, szpinak, natka pietruszki

Składniki:

2 duże pomarańcze

1 dojrzałe kiwi

garść szpinaku

natka pietruszki

lód – według uznania

Przygotowanie:

Wyciskamy sok z dwóch świeżych pomarańczy, który ma stanowić podstawę naszego koktajlu. Nie używamy wody!

Do blendera dodajemy pokruszony lód (według uznania), kiwi, szpinak i pietruszkę.

Wszystko dokładnie blendujemy.

Na koniec przelewamy smoothie do szklanki i dekorujemy listkiem mięty.

2. Jabłko, kiwi, szpinak, jarmuż

Składniki:

2 jabłka

1 dojrzałe kiwi

garść szpinaku

garść jarmużu

lód – według uznania

Przygotowanie:

Wyciskamy sok z dwóch jabłek. Do koktajlu nie używamy wody!

Jarmuż dokładnie płuczemy.

Do blendera dodajemy pokruszony lód (według uznania), kiwi, szpinak i jarmuż.

Wszystko dokładnie blendujemy.

Na koniec przelewamy smoothie do szklanki i dekorujemy listkiem mięty.

3. Jabłko, awokado, szpinak, kolendra

Składniki:

2 jabłka

1 dojrzałe awokado

garść szpinaku

kolendra

lód – według uznania

Przygotowanie:

Wyciskamy sok z dwóch jabłek. Do koktajlu nie używamy wody!

Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki.

Do blendera wrzucamy pokruszony lód (według uznania), awokado, szpinak i kolendrę.

Wszystko dokładnie blendujemy.

Na koniec przelewamy smoothie do szklanki i dekorujemy listkiem mięty.

Koktajl ma właściwości odchudzające!

4. Grejpfrut, banan, nasiona chia, jarmuż, mięta

Składniki:

2 grejpfruty

1 banan

1 łyżka nasion chia

Garść jarmużu

Kilka listków mięty

Przygotowanie:

Jarmuż dokładnie płuczemy.

Obieramy banana i kroimy na mniejsze części.

Wyciskamy sok z grejpfrutów. Do koktajlu nie dodajemy wody!

Do blendera dodajemy banana, nasiona chia, garść jarmużu i miętę.

Wszystko dokładnie blendujemy.

Na koniec przelewamy smoothie do szklanki i dekorujemy listkiem mięty.

5. Szpinak, agrest, limonka, pomarańcza, pietruszka, otręby

Składniki:

Garść szpinaku

garść agrestu

1 limonka

2 dojrzałe pomarańcze

natka pietruszki

2 łyżki otrębów

Przygotowanie:

Szpinak i agrest dokładnie płuczemy.

Wyciskamy sok z pomarańczy. Do koktajlu nie dodajemy wody!

Wyciskamy sok z limonki.

Do blendera dodajemy natkę pietruszki, agres i otręby.

Wszystko dokładnie blendujemy.

Na koniec przelewamy smoothie do szklanki i dekorujemy listkiem mięty.

Przedstawione przez nas przepisy są tylko propozycją koktajli odżywczych. Każdy może je przyrządzić na swój własny sposób. Uruchom wyobraźnię i do dzieła!

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o