W upalne dni warto sięgnąć po wartościowy, zdrowy posiłek, który dostarczy nam energii na resztę dnia, a jednocześnie będzie wspomagał odchudzanie. Sprawdźcie, nasze propozycje na odchudzające koktajle na lato, które zrobicie z prostych produktów.

Przepis 1

Składniki:

Pół dojrzałego awokado

2 garści szpinaku

Pół banana

1 łyżka siemienia lnianego

1 łyżka soku z cytryny

Opcjonalnie można dodać pół szklanki wody.

Przygotowanie: Awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę. Pokroić na kawałki. Szpinak przepłukać wodą i porwać na mniejsze kawałki. Banana pokroić na mniejsze kawałki. Na końcu dodać łyżkę siemienia lnianego i sok z cytryny. Całość zmiksować.

Przepis 2

Składniki:

1 garść jarmużu

1 banan

2 mandarynki

sok pomarańczowy (opcjonalnie do rozrzedzenia)

Przygotowanie: Jarmuż opłukać pod wodą i porwać na kwałki. Banana pokroić na mniejsze kawałki. Mandarynki obierz ze skórki i podziel na mniejsze części. Całość zmiksuj. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty możesz opcjonalnie dodać soku pomarańczowego lub wody.

Przepis 3

Składniki:

2 garści szpinaku

250 ml wody

1 dojrzały banan

2 kiwi

40 dag migdałów

2 łyżki jogurtu greckiego

Kilka listków mięty

Przygotowanie: Szpinak umyj i porwij na mniejsze części, dodaj jogurt. Banana obierz ze skórki i podziel na mniejsze części. Dodaj pokrojone i obrane kiwi, migdały i mięte. Na końcu dolej wody i całość zmiksuj.

Przepis 4

Składniki:

2 garści szpinaku

1 Banan

Mały jogurt naturalny

2 łyżki siemienia lnianego

Opcjonalnie: pół awokado

Przygotowanie: Szpinak opłukać i porwać na mniejsze części. Dodać pokrojonego i obranego banana, jogurt naturalny i siemię. Całość zmiksować.

Opcjonalnie można dodać pół awokado i również zmiksować.

Przepis 5

Składniki:

120 ml mleka kokosowego (najlepiej w kartonie, bo jest dużo rzadsze)

120 g truskawek

1 mały lub pół dużego dojrzałego banana

20 g orzechów nerkowca (lub migdałów)

Przygotowanie: Truskawki umyć, a banana obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części. Orzechy zważyć i drobno pokroić. Dodać mleczko kokosowe i całość zblendować.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments