Kalarepa swoim smakiem przypomina rzodkiewkę i kapuścianego głąba. Można ją dodawać do potraw gotowanych, zapiekanych, można ją nadziewać, jednak najlepiej smakuje na surowo. Podczas kupowania należy wybierać małe, twarde okazy, z jędrną skórką. Sałatka z kalarepy jest przyjemnie chrupiąca i soczysta, prosta do wykonania, idealna jako uzupełnienie pieczonych mięs i ryb. Dodatek sumaku, wciąż egzotycznej u nas przyprawy sprawia, że zwykła kalarepa zyskuje na wyglądzie i oryginalnym smaku. Smacznego!

Składniki:

3 średnie wielkości kalarepy (ok. 750 g)

80 g jogurtu typu greckiego

70 g kwaśnej śmietany

50 g śmietany kremówki 30%

1 ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę)

1 ½ łyżeczki soku z cytryny

1 łyżka oliwy

2 łyżki świeżej mięty (posiekanej)

1 łyżeczka suszonej mięty

20 g mixu sałat

sól, biały pieprz

¼ łyżeczki sumaku*

Przygotowanie:

Kalarepy obrać, pokroić na zgrabne kwadraty o bokach ok. 1 ½ cm. Przełożyć do miski.

Przygotować sos:

Wymieszać dokładnie jogurt ze śmietaną (w wersji dietetycznej można dać sam jogurt), czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą, 1 łyżeczką soli, pieprzem.

Kalarepę polać sosem, posypać suszoną oraz posiekaną świeżą miętą. Dodać połowę sałaty, delikatnie wymieszać.

Przełożyć na półmisek wyłożony pozostałą sałatą, posypać sumakiem.

* sumak – jest to przyprawa bardzo popularna na Wschodzie, charakteryzuje się lekko owocowo-kwaśnym smakiem. Stosowana jest często zamiast octu i soku z cytryny.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments