Kalarepa swoim smakiem przypomina rzodkiewkę i kapuścianego głąba. Można ją dodawać do potraw gotowanych, zapiekanych, można ją nadziewać, jednak najlepiej smakuje na surowo. Podczas kupowania należy wybierać małe, twarde okazy, z jędrną skórką. Sałatka z kalarepy jest przyjemnie chrupiąca i soczysta, prosta do wykonania, idealna jako uzupełnienie pieczonych mięs i ryb. Dodatek sumaku, wciąż egzotycznej u nas przyprawy sprawia, że zwykła kalarepa zyskuje na wyglądzie i oryginalnym smaku. Smacznego!
Składniki:
3 średnie wielkości kalarepy (ok. 750 g)
80 g jogurtu typu greckiego
70 g kwaśnej śmietany
50 g śmietany kremówki 30%
1 ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę)
1 ½ łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka oliwy
2 łyżki świeżej mięty (posiekanej)
1 łyżeczka suszonej mięty
20 g mixu sałat
sól, biały pieprz
¼ łyżeczki sumaku*
Przygotowanie:
Kalarepy obrać, pokroić na zgrabne kwadraty o bokach ok. 1 ½ cm. Przełożyć do miski.
Przygotować sos:
Wymieszać dokładnie jogurt ze śmietaną (w wersji dietetycznej można dać sam jogurt), czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą, 1 łyżeczką soli, pieprzem.
Kalarepę polać sosem, posypać suszoną oraz posiekaną świeżą miętą. Dodać połowę sałaty, delikatnie wymieszać.
Przełożyć na półmisek wyłożony pozostałą sałatą, posypać sumakiem.
* sumak – jest to przyprawa bardzo popularna na Wschodzie, charakteryzuje się lekko owocowo-kwaśnym smakiem. Stosowana jest często zamiast octu i soku z cytryny.