Grillować można wszystko, mięsa, ryby, warzywa, grzyby i owoce, ale o wyjątkowości dania często decyduje dodatek taki, jak sos. Nie ma grilla bez sosu czosnkowego, dlatego zacznijcie od klasycznego dipu czosnkowo-ogórkowego. Sos curry idealnie pasuje do drobiu, dip musztardowy jest świetny do mięs, drobiu i warzyw. Pikantny dip ziołowy to propozycja dla osób lubiących dodatki z charakterem. Sos pomidorowy jest bardzo smaczny i uniwersalny, dopełni każde danie. Smacznego grillowania!
Dip curry
Składniki:
½ szklanki śmietany 18%
4 łyżki majonezu
2 łyżeczki przyprawy curry
Sok z ½ cytryny
1 łyżeczka słodkiej papryki
Sól, cukier, biały pieprz do smaku
Przygotowanie:
W miseczce połączyć śmietanę z majonezem, dodać sok z cytryny, curry i paprykę. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Dip pomidorowy
Składniki:
½ szklanki śmietany 18%
½ szklanki jogurtu typu greckiego (lub serka homogenizowanego)
½ szklanki keczupu
10 suszonych pomidorków z zalewy w oleju
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki oraz cukru.
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wyjąć suszone pomidory z oleju, osuszyć na papierowym ręczniku, drobno posiekać.
W miseczce połączyć śmietanę z jogurtem (lub serkiem), dodać papryki w przyprawie oraz cukier, zamieszać.
Dodać keczup, pokrojone pomidorki suszone i natkę pietruszki, delikatnie wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku.
Pikantny dip ziołowy
Składniki:
4 łyżki posiekanej rukoli
1 łyżka roztartego anchois
1 jajko ugotowane na twardo
1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
1 łyżka posiekanej papryki marynowanej
1/2 łyżeczki z otartej skórki z cytryny
1 łyżka keczupu
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki majonezu
3 łyżki oliwy
3 łyżki octu balsamiko
Po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Musztardę wymieszać z keczupem, anchois i octem. Małymi porcjami dolewać oliwę ciągle mieszając. Powstały sos połączyć z majonezem i posiekaną papryką.
Jajko drobno posiekać, dodać do sosu. Zamieszać.
Dodać cebulę, skórkę z cytryny oraz zieleninę, wymieszać.
Przyprawić solą i pieprzem.
Dip czosnkowo – ogórkowy
Składniki:
1 świeży ogórek wężowy
50 dag naturalnego serka homogenizowanego
½ pęczka koperku
6 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórek umyć i zetrzeć na grubej tarce.
Koperek umyć, osączyć i drobno posiekać.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W miseczce połączyć ogórek, koperek, czosnek, zamieszać.
Dodać serek, oliwę i ocet, zamieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.
Odstawić w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.
Dip musztardowy
Składniki:
3 łyżki ostrej musztardy
1 szklanka gęstej śmietany
1 jajko ugotowane na twardo
1 łyżka posiekanego koperku
Sól, pieprz i cukier do smaku.
Przygotowanie:
W miseczce wymieszać śmietanę z musztardą, dodać sól, pieprz i cukier do smaku.
Jako obrać i drobno posiekać.
Do sosu dodać jajko i koperek, delikatnie wymieszać.
* Smak dipu oraz jego ostrość zależy od rodzaju wykorzystanej musztardy.