Grillować można wszystko, mięsa, ryby, warzywa, grzyby i owoce, ale o wyjątkowości dania często decyduje dodatek taki, jak sos. Nie ma grilla bez sosu czosnkowego, dlatego zacznijcie od klasycznego dipu czosnkowo-ogórkowego. Sos curry idealnie pasuje do drobiu, dip musztardowy jest świetny do mięs, drobiu i warzyw. Pikantny dip ziołowy to propozycja dla osób lubiących dodatki z charakterem. Sos pomidorowy jest bardzo smaczny i uniwersalny, dopełni każde danie. Smacznego grillowania!

Dip curry

Składniki:

½ szklanki śmietany 18%

4 łyżki majonezu

2 łyżeczki przyprawy curry

Sok z ½ cytryny

1 łyżeczka słodkiej papryki

Sól, cukier, biały pieprz do smaku

Przygotowanie:

W miseczce połączyć śmietanę z majonezem, dodać sok z cytryny, curry i paprykę. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Dip pomidorowy

Składniki:

½ szklanki śmietany 18%

½ szklanki jogurtu typu greckiego (lub serka homogenizowanego)

½ szklanki keczupu

10 suszonych pomidorków z zalewy w oleju

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki oraz cukru.

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wyjąć suszone pomidory z oleju, osuszyć na papierowym ręczniku, drobno posiekać.

W miseczce połączyć śmietanę z jogurtem (lub serkiem), dodać papryki w przyprawie oraz cukier, zamieszać.

Dodać keczup, pokrojone pomidorki suszone i natkę pietruszki, delikatnie wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku.

Pikantny dip ziołowy

Składniki:

4 łyżki posiekanej rukoli

1 łyżka roztartego anchois

1 jajko ugotowane na twardo

1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli

1 łyżka posiekanej papryki marynowanej

1/2 łyżeczki z otartej skórki z cytryny

1 łyżka keczupu

1 łyżeczka musztardy

3 łyżki majonezu

3 łyżki oliwy

3 łyżki octu balsamiko

Po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku

Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Musztardę wymieszać z keczupem, anchois i octem. Małymi porcjami dolewać oliwę ciągle mieszając. Powstały sos połączyć z majonezem i posiekaną papryką.

Jajko drobno posiekać, dodać do sosu. Zamieszać.

Dodać cebulę, skórkę z cytryny oraz zieleninę, wymieszać.

Przyprawić solą i pieprzem.

Dip czosnkowo – ogórkowy

Składniki:

1 świeży ogórek wężowy

50 dag naturalnego serka homogenizowanego

½ pęczka koperku

6 ząbków czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu winnego lub jabłkowego

Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ogórek umyć i zetrzeć na grubej tarce.

Koperek umyć, osączyć i drobno posiekać.

Czosnek przecisnąć przez praskę.

W miseczce połączyć ogórek, koperek, czosnek, zamieszać.

Dodać serek, oliwę i ocet, zamieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.

Odstawić w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.

Dip musztardowy

Składniki:

3 łyżki ostrej musztardy

1 szklanka gęstej śmietany

1 jajko ugotowane na twardo

1 łyżka posiekanego koperku

Sól, pieprz i cukier do smaku.

Przygotowanie:

W miseczce wymieszać śmietanę z musztardą, dodać sól, pieprz i cukier do smaku.

Jako obrać i drobno posiekać.

Do sosu dodać jajko i koperek, delikatnie wymieszać.

* Smak dipu oraz jego ostrość zależy od rodzaju wykorzystanej musztardy.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o