Organizatorzy Festiwalu Czas Dobrego Sera i Wina zdradzili szczegóły imprezy, która odbędzie się na rynku Starego Miasta w Lublinie już za niespełna dwa tygodnie. Będzie można skosztować serów i win z całej Europy, wziąć udział w laboratoriach kulinarnych i spotkać się z największymi gwiazdami kulinarnymi, między innymi Wojciechem Modestem Amaro.

Pierwsza edycja festiwalu Czas Dobrego Sera i Wina została zorganizowana w Lidzbarku Warmińskim. Kolejne edycje odbywały się w Sandomierzu. W tym roku festiwal odbędzie się już po raz dziewiąty i zostanie zorganizowany w Lublinie.

– Cieszę się, że organizujemy festiwal w Lublinie. Jestem związany z tym miastem. Tutaj w 1991 roku kończyłem studia na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Ta edycja festiwalu jest organizowana na ostatnią chwilę – przyznaje Jacek Szklarek, założyciel Slow Food Polska, organizatora imprezy. – Jednak chcemy zaoferować coś, czego jeszcze nie było.

W dniach 22 i 23 czerwca na Starym Mieście pojawi się około 40 wystawców, którzy będą oferować gościom swoje wyroby. W Polsce mamy około 50 serowarów. Będzie to przede wszystkim ser, ale również inne wyroby z mleka, wino czy nalewki własnej produkcji. Będą wystawcy z zagranicy, m.in. Włoch, Francji czy Szwajcarii. W sumie pojawi się około 300 rodzajów sera od serowarów z Polski i zagranicy.

Poza tym będą też laboratoria smaku, czyli spotkania tematyczne dotyczące np. mleka i jego wyrobów, połączenia wędlin z winem, laboratorium o nalewkach i ich połączeniu z serami czy dotyczące ziół i dodatków do serów. Ponadto można będzie wziąć udział w kolacjach przygotowanych przez znanych szefów kuchni, m.in. Wojciecha Modesta Amaro w Kuchni Otwartej Lublin. W restauracji Water&Wine będzie doborowa ekipa pod batutą Marka Flisińskiego oraz Kamila Raczyńskiego. Festiwalową restauracją jest Perłowa Pijalnia Piwa – odbędą się tu laboratoria oraz kolacja szefów kuchni z rekomendacją Slow Food Polska. Specjalną ofertę przygotuje także restauracja „16 stołów” na Starym Mieście.

Na laboratoria i kolacje trzeba będzie się wcześniej zapisać. Szczegóły zapisów, ceny oraz miejsca znajdziemy na stronie internetowej www.czasdobregosera.pl.

– Lublin jest najlepszym miejscem na taki festiwal. To sama radość. Tu co roku odbywa się Europejski Festiwal Smaku, a Czas Dobrego Sera i Wina będzie jego młodszym bratem. Ludzie są tu serdeczni, otwarci i życzliwi. Lublin będzie Turynem Wschodu – podkreśla Waldemar Sulisz, dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku. (jus)

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments