Wszyscy uwielbiamy truskawki, dlatego warto zrobić z nich soki, nalewki, desery, ciasta, zupy i oczywiście konfitury. Ważne, by zawsze dokładnie umyć truskawki przed jedzeniem (wyjątkiem są te jedzone bezpośrednio z własnego krzaczka) gdyż mają dużą zdolność kumulowania pestycydów, które mogą skutkować wysypką, bólem głowy, a nawet działać rakotwórczo. Truskawki nie lubią moczenia w wodzie, dlatego powinno się je przez kilka minut wykąpać w roztworze wody z niewielką ilością sody oczyszczonej i ponownie opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Jedzmy truskawki na zdrowie! Smacznego! 🙂
Konfitura truskawkowa z migdałami
Składniki:
(na 6 słoików po ok. ½ litra)
2 kg dojrzałych truskawek
2 kg cukru żelującego (1:1)
20 dag płatków migdałowych
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Truskawki umyć, delikatnie osączyć, usunąć szypułki, pokroić na połówki.
Zasypać cukrem ( 2 łyżki cukru odłożyć), przykryć miskę i odstawić na noc, by owoce puściły sok.
Przygotować słoiki, umyć i wyparzyć wrzątkiem.
Do dużego rondla przełożyć truskawki i delikatnie mieszając, powoli gotować na średnim ogniu.
W czasie smażenia konfitury uprażyć płatki migdałów na suchej patelni.
Odłożony cukier wymieszać z kwaskiem cytrynowym, dodać do gotujących się konfitur. Owoce gotować jeszcze 2 minuty od momentu wrzenia, aż masa zgęstnieje.
Zdjąć z ognia, dodać uprażone płatki migdałów.
Gorącą konfiturę przełożyć do słoików i od razu zamknąć. Podczas studzenia słoiki kilkukrotnie obracać, tak by płatki migdałów rozłożyły się równomiernie.
Wariant z zielonym pieprzem
Płatki migdałów zastąpić zielonym pieprzem. 3 łyżeczki pieprzu odsączyć z zalewy, lekko rozgnieść szerokim nożem, dodać do ugotowanych truskawek, ponownie zagotować i od razu przełożyć do słoików.
Konfitura truskawkowa po meksykańsku
Składniki:
(na 5 słoików po ok. ¼ litra)
80 dag truskawek
2 limonki
½ szklanki tequili
8 łyżek skoncentrowanego soku z limonki
Po 20 dag brązowego i białego cukru
1 opakowanie żelfixu (2:1)
Przygotowanie:
Truskawki umyć, delikatnie osączyć, usunąć szypułki, pokroić w drobną kostkę.
Limonki sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Z obu limonek wycisnąć sok, jedną obrać ze skórki.
Truskawki zasypać brązowym cukrem, wlać tequilę, sok z limonek, dodać skórkę z limonki pokrojoną w cieniutkie paseczki, wymieszać. Szczelnie przykryć i odstawić na noc.
Przygotować słoiki, umyć i wyparzyć wrzątkiem.
Biały cukier wymieszać z żelfixem, dodać do truskawek.
Owoce zagotować, cały czas mieszając, a następnie gotować przez 3 minuty na średnim ogniu.
Gorącą konfiturę przełożyć do słoików i natychmiast zamknąć.
Konfitura z truskawek i rabarbaru
Składniki:
(na 4 słoiki po ok. ½ litra)
65 dag rabarbaru
½ szklanki białego wina
½ kg truskawek
1 kg cukru żelującego (1:1)
Przygotowanie:
Przygotować słoiki, umyć i wyparzyć wrzątkiem.
Rabarbar obrać ze skórki, odciąć zdrewniałe końce. Oczyszczone łodygi zważyć – powinno zostać ½ kg owoców.
Rabarbar pokroić na niewielkie kawałki, zalać winem, dusić na małym ogniu 3-5 minut, aż łodygi będą szkliste.
Truskawki umyć, delikatnie osączyć, usunąć szypułki, rozdrobnić widelcem.
Truskawki wymieszać z rabarbarem, wsypać połowę cukru i zagotować.
Do wrzącej masy dodać pozostały cukier, wymieszać. Gotować przez kolejne 2 minuty.
Wrzącą konfiturą napełniać słoiki, zamykać natychmiast.