Wszyscy uwielbiamy truskawki, dlatego warto zrobić z nich soki, nalewki, desery, ciasta, zupy i oczywiście konfitury. Ważne, by zawsze dokładnie umyć truskawki przed jedzeniem (wyjątkiem są te jedzone bezpośrednio z własnego krzaczka) gdyż mają dużą zdolność kumulowania pestycydów, które mogą skutkować wysypką, bólem głowy, a nawet działać rakotwórczo. Truskawki nie lubią moczenia w wodzie, dlatego powinno się je przez kilka minut wykąpać w roztworze wody z niewielką ilością sody oczyszczonej i ponownie opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Jedzmy truskawki na zdrowie! Smacznego! 🙂

Konfitura truskawkowa z migdałami

Składniki:

(na 6 słoików po ok. ½ litra)

2 kg dojrzałych truskawek

2 kg cukru żelującego (1:1)

20 dag płatków migdałowych

1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Truskawki umyć, delikatnie osączyć, usunąć szypułki, pokroić na połówki.

Zasypać cukrem ( 2 łyżki cukru odłożyć), przykryć miskę i odstawić na noc, by owoce puściły sok.

Przygotować słoiki, umyć i wyparzyć wrzątkiem.

Do dużego rondla przełożyć truskawki i delikatnie mieszając, powoli gotować na średnim ogniu.

W czasie smażenia konfitury uprażyć płatki migdałów na suchej patelni.

Odłożony cukier wymieszać z kwaskiem cytrynowym, dodać do gotujących się konfitur. Owoce gotować jeszcze 2 minuty od momentu wrzenia, aż masa zgęstnieje.

Zdjąć z ognia, dodać uprażone płatki migdałów.

Gorącą konfiturę przełożyć do słoików i od razu zamknąć. Podczas studzenia słoiki kilkukrotnie obracać, tak by płatki migdałów rozłożyły się równomiernie.

Wariant z zielonym pieprzem

Płatki migdałów zastąpić zielonym pieprzem. 3 łyżeczki pieprzu odsączyć z zalewy, lekko rozgnieść szerokim nożem, dodać do ugotowanych truskawek, ponownie zagotować i od razu przełożyć do słoików.

Konfitura truskawkowa po meksykańsku

Składniki:

(na 5 słoików po ok. ¼ litra)

80 dag truskawek

2 limonki

½ szklanki tequili

8 łyżek skoncentrowanego soku z limonki

Po 20 dag brązowego i białego cukru

1 opakowanie żelfixu (2:1)

Przygotowanie:

Truskawki umyć, delikatnie osączyć, usunąć szypułki, pokroić w drobną kostkę.

Limonki sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Z obu limonek wycisnąć sok, jedną obrać ze skórki.

Truskawki zasypać brązowym cukrem, wlać tequilę, sok z limonek, dodać skórkę z limonki pokrojoną w cieniutkie paseczki, wymieszać. Szczelnie przykryć i odstawić na noc.

Przygotować słoiki, umyć i wyparzyć wrzątkiem.

Biały cukier wymieszać z żelfixem, dodać do truskawek.

Owoce zagotować, cały czas mieszając, a następnie gotować przez 3 minuty na średnim ogniu.

Gorącą konfiturę przełożyć do słoików i natychmiast zamknąć.

Konfitura z truskawek i rabarbaru

Składniki:

(na 4 słoiki po ok. ½ litra)

65 dag rabarbaru

½ szklanki białego wina

½ kg truskawek

1 kg cukru żelującego (1:1)

Przygotowanie:

Przygotować słoiki, umyć i wyparzyć wrzątkiem.

Rabarbar obrać ze skórki, odciąć zdrewniałe końce. Oczyszczone łodygi zważyć – powinno zostać ½ kg owoców.

Rabarbar pokroić na niewielkie kawałki, zalać winem, dusić na małym ogniu 3-5 minut, aż łodygi będą szkliste.

Truskawki umyć, delikatnie osączyć, usunąć szypułki, rozdrobnić widelcem.

Truskawki wymieszać z rabarbarem, wsypać połowę cukru i zagotować.

Do wrzącej masy dodać pozostały cukier, wymieszać. Gotować przez kolejne 2 minuty.

Wrzącą konfiturą napełniać słoiki, zamykać natychmiast.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o