Spróbujcie marynowanych buraków, przygotowanych według mojego przepisu. Są przepyszne i łatwo je zrobić. Zalewa jest delikatna i doskonale przełamuje słodycz buraków, a dodatek czosnku dodaje im charakteru. Idealnie pasują jako dodatek do obiadu, wędlin oraz ryb. Miłego gotowania!
Składniki:
3 kg obranych i ugotowanych buraków
¾ szklanki octu
1 szklanka cukru
2 szklanki wody
3 listki laurowe, 4 ziela, 4 pieprze, 4 goździki
1 łyżka soli
1 cebula pokrojona w kostkę
1 główka czosnku
Przygotowanie:
Rozpuścić cukier w wodzie, następnie dodać ocet. Zagotować, przecedzić i wlać zalewę do startych na grubej tarce buraków.
Wszystko zagotować i gorące składać do słoików. Przykryć kocem.
Nie trzeba pasteryzować.
A ja się zastanawiałam co zrobić z burakami, na których gotowalam barszcz! Teraz już wiem <3