Spróbujcie marynowanych buraków, przygotowanych według mojego przepisu. Są przepyszne i łatwo je zrobić. Zalewa jest delikatna i doskonale przełamuje słodycz buraków, a dodatek czosnku dodaje im charakteru. Idealnie pasują jako dodatek do obiadu, wędlin oraz ryb. Miłego gotowania!

Składniki:

3 kg obranych i ugotowanych buraków

¾ szklanki octu

1 szklanka cukru

2 szklanki wody

3 listki laurowe, 4 ziela, 4 pieprze, 4 goździki

1 łyżka soli

1 cebula pokrojona w kostkę

1 główka czosnku

Przygotowanie:

Rozpuścić cukier w wodzie, następnie dodać ocet. Zagotować, przecedzić i wlać zalewę do startych na grubej tarce buraków.

Wszystko zagotować i gorące składać do słoików. Przykryć kocem.

Nie trzeba pasteryzować.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
Ewelina
Ewelina
5 lat temu

A ja się zastanawiałam co zrobić z burakami, na których gotowalam barszcz! Teraz już wiem <3