W walentynki warto zaskoczyć drugą połówkę specjalną kolacją. Zacznijcie od Pocałunku Kupidyna, czyli przystawki z faszerowanego pomidorami awokado, następnie jako danie główne podajcie Ogień miłości, czyli sałatkę z selerem naciowym oraz pulpeciki tureckie. Na deser zaserwujcie owocowe afrodyzjaki. Smacznych walentynek!
Pocałunek Kupidyna
Składniki: 2 owoce awokado * 2 mięsiste pomidory * 1 mała cebula * 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki * 2 łyżki soku z cytryny * skórki z otartej 1 cytryny * sól, pieprz * gałka muszkatołowa ( szczypta)
Przygotowanie: Pomidory obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Owoce awokado przekroić wzdłuż, usunąć pestkę i delikatnie usunąć miąższ. Drobno go posiekać, przełożyć do miseczki, połączyć z pomidorami, cebulą, natką, sokiem i skórką z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową, utrzeć na gładką masę, schłodzić w lodówce. Połówki awokado nadziać masą z miąższu, udekorować posiekanym pomidorem i gałązkami natki pietruszki.
Ogień miłości
Składniki: ½ główki kruchej sałaty * 2 twarde pomidory * 2 łodygi selera naciowego * 5 rzodkiewek
Sos: 2 łyżki czerwonego octu winnego * 1/3 szklanki oliwy * 1 łyżka drobno posiekanych kaparów * sól, pieprz
Przygotowanie: Przygotować sos, w miseczce wymieszać wszystkie składniki i lekko schłodzić. Obrać łodygi selera, pokroić na drobne plasterki. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Sałatę porwać na kawałki, ułożyć na półmisku, dodać pozostałe składniki. Przed podaniem polać sosem i delikatnie zamieszać.
Tureckie pulpeciki
Składniki: 50 dag mięsa mielonego * 2 cebule * 3 łyżki bułki tartej * 5 jaj * mały pęczek natki pietruszki * ½ szklanki ryżu ugotowanego na sypko * sól, pieprz * 1 szklanka oleju
Przygotowanie: Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodać 2/3 mielonego mięsa, chwilę podsmażyć, cały czas mieszając. Do szklanej miski przełożyć usmażone mięso z cebulą, dodać pozostałe, surowe mięso, ryż, posiekaną natkę pietruszki, posolić i popieprzyć, wbić 3 całe jajka. Wyrobić spójną masę. Z przygotowanej masy formować foremne wałeczki, obtaczać je w bułce tartej i układać na desce do krojenia. Gdy wszystkie kotleciki będą gotowe odłożyć w chłodne miejsce. Przed samym smażeniem rozbełtać jajka i obtoczyć w nich kotleciki. Smażyć na gorącym tłuszczu na rumiano i od razu podawać.
Deser z afrodyzjakiem
Składniki: 1 świeży ananas * 3 łyżki masła * 2 łyżki brązowego cukru * 2 łyżki rumu
Przygotowanie: Ananasa obrać, usunąć zdrewniały środek i pokroić na plasterki. Lekko podgrzać żaroodporny półmisek, wysmarować go masłem, w stopionym maśle zanurzać plastry ananasa. Wszystkie tak otłuszczone plastry ananas rozłożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać cukrem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Zapiekać, aż cukier zbrązowieje. Po upieczeniu, gorące plastry ananasa przełożyć na półmisek, polać rumem, podpalić i podawać na stół płonące.