Bataty. Jedz na zdrowie! (przepisy)

1
1492

Bataty są bardzo smaczne. Starajmy się je jeść kilka razy w tygodniu, gdyż są skarbnicą samych cennych składników oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Bataty zawierają nie tylko cenną luteinę i witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy i witaminę E, ale też liczne związki mineralne, takie jak m.in. wapń, fosfor, potas, jod, mangan, sód, magnez, siarkę, chlor, żelazo, miedź, selen. Zaleca się włączenie batatów do diety chorych na cukrzycę, gdyż mają wpływ na poziom glukozy we krwi. Polecam Wam 3 sprawdzone przeze mnie przepisy na to, niestety, za rzadko wykorzystywane przez nas warzywo.

1 Chipsy z batatów

Składniki:

  • 2 duże bataty,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 175 st. C. Bataty pokroić w cienkie plasterki. Na blachę rozłożyć pokrojone bataty w jednej warstwie. Następnie pokropić je oliwą i posypać solą. Zapiekać, aż się zarumienią (około 20-30 minut). W połowie pieczenia przewrócić plastry na drugą stronę.

2Pieczone bataty z ciecierzycą, pomidorami i z sosem czosnkowym

Składniki na 2 porcje:

  • 2 średnie bataty
  • 1 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
  • 1 puszka całych pomidorów
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • garść świeżej kolendry
  • kilkanaście dużych liści świeżego szpinaku
  • papryka wędzona, sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 200°C, bataty dokładnie umyć i przekroić na pół. Ułożyć na wewnętrznej, przeciętej stronie na papierze do pieczenia i piec około 25 minut, aż bataty będą miękkie.

Ciecierzycę odsączyć, posypać wędzona papryką, solą i pieprzem. W małej foremce włożyć  ją do piekarnika razem z batatami. Piec aż cieciorka zacznie wysychać i chrupać.
Jogurt doprawić wyciśniętym czosnkiem, przyprawami oraz solą i pieprzem. Pomidory z puszki pokroić w kostkę i dodać połowę posiekanej kolendry. Włożyć na kilka minut do piekarnika, w którym pieką się bataty.

Szpinak delikatnie pokroić, rozłożyć na talerzu, ułożyć na nim bataty z lekko wydrążonymi środkami. Nałożyć pomidory oraz cieciorkę, polać sosem czosnkowym i na koniec posypać posiekaną kolendrą.

3 Sałatka z batatów

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy (ew. 1 puszka)
  • 1 duży batat
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 cytryny
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g dojrzałego sera owczego
  • Rukola
  • Oliwa
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Batat obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę .Włożyć do naczynia żaroodpornego, posolić, skropić  2-3 łyżeczkami oleju, zamieszać. Piec w temp. 200°C przez 20-30 minut. W trakcie pieczenia kilka razy zamieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Cebulę pokroić w piórka, pomidorki na połówki.

Na talerzu rozłożyć liście rukoli, bataty, soczewicę, pomidorki z cebulą. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Posolić i popieprzyć do smaku. Na wierzchu położyć wiórki z sera (można je zrobić za pomocą obieraczki do warzyw).

Smacznego!

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Michal Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Michal
Gość
Michal

Pani Gosiu a jakby to z ziemniaka zrobic to tez byloby dobre?