Befsztyk tatarski (potocznie nazywany tatarem) to idealna propozycja na romantyczną kolację dla wszystkich mięsożerców. Klasyczny befsztyk tatarski można przyrównać do proteinowego, potężnego zastrzyku, który potrafi zdziałać cuda. Tatar również nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, jedyna trudność to zakup dobrego mięsa. Smacznego randkowania!

Befsztyk tatarski popularny

Składniki:

400 g polędwicy wołowej

2 cebule

2 ogórki konserwowe

2-3 łyżki oleju

2 łyżki musztardy

4 żółtka

pieprz i sól do smaku

cząstki cytryny

Przygotowanie:

Cebulę i obórki obrać, opłukać. Ogórki drobno posiekać. Cebulę przekroić w poprzek na połowę, wyjąć środkowe warstwy, z zewnętrznych warstw pozostawić 4 miseczki, pozostałą cebulę drobno posiekać.

Polędwicę obmyć pod bieżącą wodą, oczyścić z żyłek, bardzo drobno posiekać lub zemleć. Do masy mięsnej dodać musztardę, pieprz i sól, po 2 łyżki zimnej wody i oleju, dokładnie wyrobić.

Na talerzykach uformować 4 okrągłe befsztyki o grubości około 3 cm, wygładzić powierzchnię nożem, skropić pozostałym olejem. W środku masy mięsnej zrobić wgłębienie, włożyć miseczkę cebuli i wbić żółtko. Wokół befsztyka ułożyć posiekane ogórki z cebulą. Podawać w krótkim czasie po przygotowaniu.

Dodatkowo przygotować pieczywo, masło, cytrynę, sos sojowy lub maggi, musztardę, przyprawy.

* Tatara można również przygotować z polędwicy końskiej, wołowej lub z wysoko gatunkowej wołowiny bez kości.

Befsztyk tatarski z sardynką

Dodatkowo do każdej porcji dodać po 1 sardynce i posiekane grzybki marynowane oraz kapary.

Befsztyk tatarski z jabłkiem

Zamiast ogórków konserwowych dodać drobno posiekane, skropione sokiem z cytryny 1 jabłko.

Befsztyk tatarski z majonezem

Osoloną masę mięsną wymieszać ze 150 ml majonezu i 2 łyżkami musztardy. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Befsztyk tatarski z łososiem

Dodatkowo do każdej porcji dodać posiekanego w paseczki wędzonego łososia.

* Cebulę można pokropić zalewą z marynowanych grzybków lub jeżeli jest zbyt ostra, należy ją sparzyć wrzątkiem.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments