Ciasto drożdżowe z magicznej miski (przepis)

2
1757

Wszyscy kochamy ciasto drożdżowe. Nieodłącznie kojarzy się z rodzinnym domem i smakami dzieciństwa. Cudownie pachnie owocami, kruszonką, aromatem wanilii. Wybornie smakuje z masłem i ulubioną konfiturą. Oto najprostszy przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje.

Kocham piec ciasta, którymi zajadają się moi przyjaciele. Sprawia mi to niebywałą radość. Ale nie ukrywam też, że nie lubię stać godzinami w kuchni, przy rozgrzanym piekarniku. Kto lubi? 😉

Dlatego śledzę wszelkie nowinki, które ułatwią mi życie, ale nie wpłyną negatywnie na smak potrawy. Z tego powodu jakiś czas temu kupiłam „magiczną” miskę, dzięki której robię pyszne ciasto drożdżowe, ale co mnie cieszy najbardziej – nie brudzę sobie przy tym nawet jednego palca 🙂 A wiecie pewnie, jak ciasto może oblepić ręce. Teraz możecie tego uniknąć!

CIASTO DROŻDŻOWE (wyrabiane w misce)

Składniki:

Ciasto:
  • 0,7 kg mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2  kostki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3  kostki drożdży
  • ewentualnie skórka pomarańczowa
kruszonka:
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • ¼ kostki rozpuszczonego masła
  • (Rozpuścić masło w rondelku, dodać mąkę i cukier. Pomieszać do uzyskania grudek.)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W szklance rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem – odstawić w ciepłe miejsce do ich rozpuszczenia.

W rondelku rozpuścić masło z mlekiem (idealna temperatura płynu powinna być zbliżona do temperatury ciała – test palca J).

Do miski wbić jaja, dodać rozpuszczone drożdże i mleko. Dosypać opcjonalnie skórkę pomarańczową. Całość wymieszać. Dosypujemy do rozczynu przesianą mąkę, miskę zamykamy pokrywką i mieszamy kulistymi ruchami aż do uzyskania gęstej, spójnej  konsystencji przypominającej kulę.

Miskę z ciastem wstawić do zlewu z dość ciepłą wodą, tak by woda nie dostała się do środka po otworzeniu się pokrywki. Gdy ciasto będzie rosło i podwoi swoją objętość, po dwukrotnym samoistnym otworzeniu się pokrywki przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem formy. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku o temp. 1800C przez ok. 40 min.

Smacznego!

Ps. Moje ciasto znika w kwadrans po upieczeniu, a Wasze? 🙂

 

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MichalElżbieta Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Elżbieta
Gość
Elżbieta

Wspaniały przepis, cała rodzina jest zachwycona. Gratulujemy, oby więcej takich świetnych przepisów.

Michal
Gość
Michal

Poprosilem swoja Mame zeby zrobila mi na dzien dziecka – bylo znakomite 😉