Dzisiaj polecam Wam wegańskie danie jednogarnkowe. Dieta wegańska kojarzy się niektórym osobom z monotonią i niedoborami składników odżywczych. Nic bardziej mylnego. Dodatek warzyw strączkowych lub ich przetworów, na przykład tofu czy kotletów sojowych, orzechów i nasion zapewni odpowiednią dawkę białka. Bataty z tofu są dobrą propozycją na gorący, sycący posiłek, na przykład na kolację lub do zabrania ze sobą do pracy. To danie jest naprawdę smaczne. Smacznego!
3 duże bataty
20 dag tofu
1 papryczka chilli
2 duże ząbki czosnku
1 kawałek imbiru
1 puszka mleka kokosowego
1 szklanka wody
sok z ½ pomarańczy
sól, pieprz, kolendra mielona
kilka gałązek mięty
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Bataty obrać i pokroić w kostkę, tofu pokroić w kostkę, czosnek obrać i posiekać razem z chilli i imbirem.
W dużym garnku rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek, imbir i chilli. Całość podgrzewać 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Dodać bataty i podsmażać około 5 minut.
Wlać mleczko kokosowe i wodę, następnie dusić pod przykryciem 40 minut.
Po tym czasie dodać całość przypraw: sól, pieprz i kolendrę. Wlać sok z pomarańczy, dodać tofu i posiekaną miętę. Danie dusić pod przykryciem ok. 10 minut.