Święta wielkanocne zbliżają się ku końcowi. Na naszych stołach królują kolorowe mazurki, babki, serniki, a także jajka i wędliny. Warto jednak zastanowić się, ile dane potrawy mają kalorii. Przedstawiamy tabelę kaloryczności wielkanocnych potraw.
Jajko z majonezem – 1 sztuka (ok. 80 g) – 220 kcal
Pieczony indyk – jedna porcja (ok. 70 g) – 75 kcal
Kiełbasa drobiowa – jedna porcja (ok. 50 g) – 90 kcal
Kiełbasa śląska – jedna porcja (ok. 50 g) – 173 kcal
Sałatka jarzynowa z majonezem – jedna porcja (ok. 100 g) – 145 kcal
Biała kiełbasa pieczona – jedna porcja (ok. 50 g) – 115 kcal
Schab pieczony – jedna porcja (ok. 100 g) – 242 kcal
Pasztet – jedna porcja (ok. 100 g) – 320 kcal
Żurek z jajkiem – jedna porcja – 284 kcal
Mazurek – jedna porcja (100 g) – 345 kcal
Mazurek kajmakowy z bakaliami – jedna porcja (100 g) – 475 kcal
Babka piaskowa – jedna porcja (100 g) – 388 kcal
Babka piaskowa kawowa – jedna porcja (100 g) – 435 kcal
Babka drożdżowa – jedna porcja (100 g) – 370 kcal
Keks – jedna porcja (ok. 100 g) – 325 kcal
Sernik tradycyjny – jedna porcja (ok. 100 g) – 321 kcal
Sernik na zimno z galaretką – jedna porcja (ok. 100 g) – 276 kcal
Sernik z kruszonką – jedna porcja (ok. 100 g) – 352 kcal
Pascha – jedna porcja (ok. 100 g) – 245 kcal
Blok czekoladowy – jedna porcja (ok. 100 g) – 800 kcal