Według raportu Światowej Organizacji Zdrowia wśród 50 najbardziej zanieczyszczonych miast w Unii Europejskiej, aż 33 to miasta polskie. Dane Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska są alarmujące – wartości normatywne dotyczące zanieczyszczenia powietrza są przekroczone w niemal całej Polsce.

Szczególnie niebezpieczny jest smog, czyli zjawisko powstałe na skutek jednoczesnego wystąpienia niekorzystnych czynników: zanieczyszczenia powietrza spowodowanego działalnością człowieka, dużego zamglenia i braku wiatru. Powietrze o niskiej jakości dostaje się do naszych domów, wpływając negatywnie na zdrowie.

Słowo „smog” to mieszanka angielskich słów: „smoke”, czyli „dym” oraz „fog”, czyli „mgła”. Ta zbitka wyrazowa rozpowszechniła się na świecie, idealnie określając zjawisko. Można powiedzieć, że smog jest właśnie taką sztuczną mgłą, która utworzyła się w sposób nienaturalny, jako efekt działań człowieka oraz pewnych niesprzyjających okoliczności przyrody.

Skutki zanieczyszczenia powietrza są bardzo łatwo zauważalne – wszyscy widzimy gęsty dym, zalegający nad miastem i każdemu z nas gorzej się takim zanieczyszczonym powietrzem oddycha. Skutki smogu są jednak o wiele bardziej dalekosiężne, niż się niektórym wydaje – ma on bowiem bardzo duży wpływ na nasze zdrowie, prowadząc (przy dłuższej ekspozycji) między innymi do:

• pojawienia się alergii oraz astmy

• wywołania niewydolności oddechowej

• obniżenia odporności całego organizmu

• wywołania chorób układu krwionośnego i serca

• pojawienia się chorób nowotworowych.

Jak się chronić przed smogiem?

Odpowiednia dieta

Coraz częściej naukowcy zaznaczają, że niektóre składniki, które znajdziemy w pożywieniu czynią organizm odporniejszym, przez co mogą uchronić nas przed skutkami wdychania szkodliwych substancji. Przykładem są chociaż kwasy omega-3, które zmniejszają efekty działania zanieczyszczonego powietrza na organizm, zwłaszcza na układ krwionośny. Kwasy omega-3 znajdują się w oleju rybnym, orzechach, migdałach, maśle, oleju rzepakowym, nasionach lnu i pestkach dyni. Takie same właściwości ochronne mają również witaminy: B6 i B12. Źródłem witaminy B6 są: kasza gryczana, kurczak, indyk, papryka czerwona i ziemniaki, natomiast witamina B12 znajduje się w: mięsie, rybach, mleku, jajkach, wędlinach, serach. Nasz organizm wspomoże również suplementacja witaminą C oraz E. Źródłem witaminy C są: dzika róża, rokitnik, czarna porzeczka, natka pietruszki, czerwona papryka i brukselka, a witaminy E – nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy laskowe i migdały.

Maski antysmogowe

Cieszą się coraz większą popularnością w Polsce, szczególnie w Krakowie – znajdującym się na 3. miejscu najbardziej zanieczyszczonych w Europie w niechlubnym rankingu Europejskiej Agencji Ochrony Środowiska. Maski wyposażone są w specjalne filtry, mające chronić przed przedostawaniem się pyłu. Należy pamiętać o ich regularnej wymianie, co dwa tygodnie, albo i krócej – gdy zmienią barwę z białej na szarą.

Oczyszczacze powietrza

Powietrze o niskiej jakości dostaje się również do naszych domów, wpływając negatywnie na zdrowie. Jakość domowego powietrza możemy poprawić jednak za pomocą oczyszczaczy, które poradzą sobie nie tylko z pyłami z zewnątrz, ale i tymi „domowymi” – drobnoustrojami (bakteriami i wirusami), pyłkami, grzybami, pleśnią, kurzem, roztoczami. Oczyszczacze zasysają zanieczyszczone powietrze, przepuszczają przez różne filtry, a na koniec wydmuchują oczyszczone powietrze.

Aby poradzić sobie z zanieczyszczeniami z zewnątrz (pyłami zawieszonymi PM2,5 i PM10), trzeba wybrać urządzenie z filtrem HEPA, ponieważ potrafią one zatrzymywać cząsteczki o tak małej średnicy. Oczyszczacze z filtrem węglowym sprawdzą się natomiast w usuwaniu zanieczyszczeń gazowych, m.in. dwutlenkiem siarki i dwutlenkiem azotu. Usuwają również zapachy, np. dymu tytoniowego, odpadów organicznych i zapachy pochodzenia chemicznego.

Rośliny oczyszczające powietrze

To prawda znana od dawna – rośliny w wyniku fotosyntezy pobierają z powietrza dwutlenek węgla, oddając życiodajny tlen. Neutralizują też dwutlenek siarki i metale ciężkie – miedź, cynk, kadm, ołów. Rośliny doniczkowe odfiltrowują takie substancje jak: formaldehyd, benzen, ksylen, amoniak, toluen

Więcej na temat zagrożeń powodowanych przez smog przeczytacie na stronie poradnikzdrowie.pl

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o