Anglicy mawiają, że jedno jabłko dziennie uchroni cię przed wizytami doktora. Faktycznie mają one zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem, oczyszczają organizm z toksyn i wspomagają odchudzanie. Sprawdź, dlaczego warto jeść jabłka.

Dzięki zawartości błonnika jabłka zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem. Naukowcy z University of Oxford obliczyli, że gdyby każda osoba po 50. roku życia (to grupa wiekowa najbardziej narażona na choroby układu krążenia) codziennie zjadała jabłko, tylko w Wielkiej Brytanii można by uniknąć co roku tysięcy zgonów z powodu zawału serca i udaru.

Wśród zalet jabłek jest również niski Indeks glikemiczny, który wynosi 38, w związku z tym bez obaw o zdrowie mogą je spożywać (ale w umiarkowanych ilościach!) osoby chore na cukrzycę. Zawarty w jabłkach błonnik pomaga regulować poziom cukru we krwi. Dodatkowo jabłko jest źródłem kwercetyny, która może zapobiec pojawieniu się zaćmy u osób chorujących na cukrzycę. Należy jednak zaznaczyć, ze dobroczynne działanie mają tylko surowe jabłka, ale nie przetwory na ich bazie. Dotyczy to zwłaszcza soku z jabłek, który jest przeciwwskazany.

Jabłka mogą również chronić mózg przed uszkodzeniami komórek mających wpływ na utratę pamięci, a skoncentrowany sok jabłkowy może zapobiegać utlenianiu składników tkanki mózgowej i upośledzeniu zdolności poznawczych.

Wbrew obiegowej opinii – zjedzenie jabłka nie zastępuje mycia zębów, gdyż zawiera ono kwasy, które stwarzają idealne warunki do rozwoju próchnicy. Natomiast oczyścić jabłka mogą, ale nasz organizm z toksyn. Podczas trawienia błonnik wiąże niektóre metale ciężkie (kobalt i ołów) w nierozpuszczalne sole, które są potem wydalane z organizmu. Zatem o jedzeniu jabłek powinni pamiętać głównie nałogowi palacze, mieszkańcy dużych miast, ośrodków przemysłowych oraz osoby mające w pracy styczność ze związkami toksycznymi, np. drukarze.

Jabłka są niezastąpione w kuracjach odchudzających, są sycące i dostarczają stosunkowo niewiele kalorii. Średnie jabłko ze skórką ma ok. 50 kcal. Należy jednak pamiętać, że jabłek nie można jeść bezkarnie, bo zawierają sporo cukru.

Warto wiedzieć, że znaczna część błonnika i niemal połowa zawartości witaminy C znajduje się pod skórką jabłka. Dlatego dobrze jest jeść surowe, nieobrane jabłka. Kolejną ciekawostką jest fakt, że mniejsze owoce mają więcej witaminy D niż te duże. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C. A im dłużej będziemy je poddawać obróbce termicznej, tym większe będą jej straty.

Więcej o zaletach jedzenia jabłek i ich rodzajach przeczytacie na poradnikzdrowie.pl

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o