O historycznej popularności karpia świadczą liczne przepisy na jego przygotowanie. Karpia smaży się w panierce, faszeruje, robi w galarecie, piecze, gotuje na parze… Współcześnie karp zazwyczaj jadany jest raz w roku, na Wigilię. To stanowczo za rzadko, gdyż ryba ta posiada liczne wartości odżywcze i jest bardzo smaczna. Dzisiaj prosty przepis na przygotowanie tej królewskiej ryby. Jest to jeden z najlepszych sposobów smażenia karpia w pysznej panierce. Tak przyrządzona ryba jest delikatna, a skórka cudownie chrupiąca. Smacznego!

Składniki:

1 kg karpia w dzwonkach

sok z połowy cytryny

1 całe jajko

2 białka

4 łyżki mąki krupczatki

4 łyżki bułki tartej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

½ łyżeczki pieprzu ziołowego

tłuszcz do smażenia

sól, pieprz czarny, mielony

Przygotowanie:

Dzwonka karpia przekroić na pół. Lekko osolić, skropić sokiem cytryny. Odstawić na 30 minut.

1 jajko i białka ubić razem. Wymieszać oba rodzaje mąki i bułkę tartą, dodać pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny.

Rybę namoczyć w jajkach, następnie panierować w mące z bułką i przyprawami, smażyć na dużej ilości oleju przez 2-3 minuty z obu stron na złoto. Odsączyć z tłuszczu.

Podawać z pieczywem, surówkami z pomidorów, kiszonej kapusty, selera naciowego.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o