O historycznej popularności karpia świadczą liczne przepisy na jego przygotowanie. Karpia smaży się w panierce, faszeruje, robi w galarecie, piecze, gotuje na parze… Współcześnie karp zazwyczaj jadany jest raz w roku, na Wigilię. To stanowczo za rzadko, gdyż ryba ta posiada liczne wartości odżywcze i jest bardzo smaczna. Dzisiaj prosty przepis na przygotowanie tej królewskiej ryby. Jest to jeden z najlepszych sposobów smażenia karpia w pysznej panierce. Tak przyrządzona ryba jest delikatna, a skórka cudownie chrupiąca. Smacznego!
Składniki:
1 kg karpia w dzwonkach
1 całe jajko
2 białka
4 łyżki mąki krupczatki
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz czarny, mielony
Przygotowanie:
Dzwonka karpia przekroić na pół. Lekko osolić, skropić sokiem cytryny. Odstawić na 30 minut.
1 jajko i białka ubić razem. Wymieszać oba rodzaje mąki i bułkę tartą, dodać pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny.
Rybę namoczyć w jajkach, następnie panierować w mące z bułką i przyprawami, smażyć na dużej ilości oleju przez 2-3 minuty z obu stron na złoto. Odsączyć z tłuszczu.
Podawać z pieczywem, surówkami z pomidorów, kiszonej kapusty, selera naciowego.