Już 22 i 23 czerwca w Nałęczowie odbędzie się druga część festiwalu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”. Nie zabraknie kuchni lubelskiej, podkarpackiej i podlaskiej. Dodatkowo organizatorzy przygotowali wiele atrakcji.

Festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” to przedsięwzięcie organizowane w trzech województwach Polski: lubelskim, podkarpackim i podlaskim. Ma ono na celu prezentację kulinarnego bogactwa oraz kultury stołu, a także rękodzieła i innych form tradycyjnej aktywności kulturalnej tych regionów.

– Okazuje się, że kultura jedzenia i sztuka kulinarna łączy właśnie nasze trzy województwa. Wszystkie święta rodzinne mają swój finał właśnie przy stole, ponieważ ten stół łączy – powiedział na konferencji Sebastian Trojak, członek zarządu województwa lubelskiego.

Festiwal przyjmuje formę festynu plenerowego, na którym twórcy i producenci prezentują, poddają degustacji i sprzedają swoje wyroby. Imprezie towarzyszy wiele dodatkowych atrakcji, występów artystycznych i koncertów.

Co roku festiwal prezentowany jest w trzech odsłonach, po jednym w każdym województwie. Lubelska odsłona odbędzie się w Nałęczowie, gdzie będzie połączona z XXXIV Wojewódzkim Przeglądem Orkiestr Dętych Ochotniczych Straży Pożarnych województwa lubelskiego.

Akcja będzie się toczyć w specjalnie wydzielonym miasteczku produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych, które będzie zlokalizowane na nałęczowskim placu.

– Jest to dla nas ogromne wyzwanie, ale i wielkie wyróżnienie. Dlaczego Nałęczów? Przyjeżdżają tu turyści po zdrowie, a wiadomo, że produkty z naszych regionów są właśnie zdrowe i naturalne – zaznaczał burmistrz Nałęczowa, Wiesław Pardyka.

Wszystkie występujące na festiwalu produkty będą sprzedawane i prezentowane przez lokalnych producentów. Udział w wydarzeniu jest bezpłatny, zarówno dla wystawców, jak i publiczności.

– Warto pamiętać, że podczas festiwalu spotkamy się wystawcami, którzy własnymi rękami, domowymi sposobami i w naturalny sposób wytwarzają produkty dobre i smaczne. To oni będą w centrum tego wydarzenia, oni i ich wytwory – dodaje Trojak.

Podczas festiwalu w Nałęczowie odbędzie się gotowanie z kucharzami ze Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy, konkursy z elementami wiedzy historycznej o przeszłości Nałęczowa, konkursy dla dzieci związane z bezpieczeństwem na drogach, pokazy kulinarne, wypiekanie i degustacja cebularza lubelskiego, wspólne lepienie i gotowanie pierogów dzieci oraz kucharzy ze SLK.

Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego zorganizuje również konkursy na najciekawsze stoisko wschodnich ziem Polski i najlepszy smak wschodnich ziem Polski. Wydarzenie zarówno w sobotę, jak i w niedzielę rozpocznie się o godz. 10 i potrwa do godz. 20.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments