Czy Polski cydr może być najlepszy? O tym będą dyskutować wystawcy, mieszkańcy oraz smakosze tego specyfiku w sobotę (21 września) podczas tegorocznej edycji Lubelskiego Święta Cydru. Początek wydarzenia o godzinie 12.

Święto cydru w Lublinie jest organizowane już po raz szósty, jednak po raz pierwszy ma ono rangę międzynarodową. Gośćmi specjalnymi tegorocznej edycji wydarzenia będą przedstawiciele hiszpańskiej fundacji cydrowej Asturies XXI Fundacion, którzy podzielą się swoją sprawdzoną recepturą na ten specyfik. To wszystko za sprawą tego, że cydr jest ważnym elementem austriackiej kultury oraz gastronomii. Przeciętny mieszkaniec tego kraju rocznie wypija 50 litrów tego napoju.

Na początku lubelski cydr miał być sposobem na nadwyżki jabłek w regionie. Potem okazało się, że jego popularność rośnie, a cydr ma nawet swoje święto, które stało się rozpoznawalną imprezą Lublina.

Tradycyjnie, wydarzenie rozpocznie się od rozbicia beczki z cydrem i wypicia wspólnego toastu z mieszkańcami. Tym razem będzie to Cydr Lubelski Niefiltrowany BIO – edycja limitowana, która powstała z jabłek z upraw ekologicznych. Dodatkowo, będzie można również porozmawiać z wystawcami, poznać proces produkcji cydru oraz kupić swój ulubiony smak.

A wieczorem coś dla ucha – na Placu Teatralnym wystąpi Kwiat Jabłoni, MajLo oraz Bolewski i Tubis. Wstęp na Święto Cydru jest bezpłatny.

PROGRAM

12:00 (Stare Miasto)

Inauguracyjny toast. Podczas niego zostanie rozbita 600-litrową beczkę limitowanej edycji Cydru Lubelskiego Niefiltrowanego BIO

12:00 – 18:00 (Stare Miasto)

Przyjęcie w sadzie

Strefa Degustacji Cydrów

Cydrowy Sklepik

Laboratorium Zapachów

18:30 – 23:00 (Plac Teatralny)

Koncerty:

Kwiat Jabłoni – bratersko-siostrzany duet folkowy, w którego repertuarze dominują polskie, autorskie piosenki o intrygujących tekstach i warstwie muzycznej.

MaJLo – wokalista, multiinstrumentalista oraz producent muzyczny

Bolewski i Tubis – duet, którego muzyka jest połączona z improwizacją

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments