Z dyni można ugotować zupę, upiec tartę i pasztet, przygotować sałatkę i na pewno warto zrobić ją w marynacie. Lubię dynię z imbirem, jest idealną propozycją na przyjęcia, wspaniale smakuje jako dodatek do pasztetu, wędlin i ryb. Z tak przyrządzonej dyni można zrobić również smakowitą sałatkę z serem żółtym i kukurydzą z odrobiną majonezu. Smacznego! 🙂

Składniki:

1 ½ kg dyni

kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)

¼ litra octu winnego

szczypta pieprzu kajeńskiego

½ kg cukru

Przygotowanie:

Dynię obrać, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę o boku 2 cm. Imbir obrać, pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z dynią. Ocet wymieszać z pieprzem, zagotować, wrzącym zalać dynię. Przykryć, odstawić na 24 godziny.

Słoiki umyć i wyparzyć.

Dynię odcedzić zachowując zalewę octową. Do octu wsypać cukier, wymieszać i zagotować. Włożyć dynię i plasterki imbiru, gotować 5 minut, aż dynia będzie szklista.

Przełożyć do słoików i natychmiast zakręcić.

Warianty:

Dynia w zalewie korzennej

¼ litra białego octu winnego gotować z dodatkiem 5 goździków, 1 laski cynamonu i skórki otartej z 1 cytryny. Gorącą zalewą zalać pokrojoną dynię i odstawić na 24 godziny.

Następnego dnia zlać ocet i zagotować ponownie z dodatkiem ½ kg cukru. Włożyć dynię i gotować, aż będzie szklista. Gorącą marynatę przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o