Z dyni można ugotować zupę, upiec tartę i pasztet, przygotować sałatkę i na pewno warto zrobić ją w marynacie. Lubię dynię z imbirem, jest idealną propozycją na przyjęcia, wspaniale smakuje jako dodatek do pasztetu, wędlin i ryb. Z tak przyrządzonej dyni można zrobić również smakowitą sałatkę z serem żółtym i kukurydzą z odrobiną majonezu. Smacznego! 🙂
Składniki:
1 ½ kg dyni
kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
¼ litra octu winnego
szczypta pieprzu kajeńskiego
½ kg cukru
Przygotowanie:
Dynię obrać, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę o boku 2 cm. Imbir obrać, pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z dynią. Ocet wymieszać z pieprzem, zagotować, wrzącym zalać dynię. Przykryć, odstawić na 24 godziny.
Słoiki umyć i wyparzyć.
Dynię odcedzić zachowując zalewę octową. Do octu wsypać cukier, wymieszać i zagotować. Włożyć dynię i plasterki imbiru, gotować 5 minut, aż dynia będzie szklista.
Przełożyć do słoików i natychmiast zakręcić.
Warianty:
Dynia w zalewie korzennej
¼ litra białego octu winnego gotować z dodatkiem 5 goździków, 1 laski cynamonu i skórki otartej z 1 cytryny. Gorącą zalewą zalać pokrojoną dynię i odstawić na 24 godziny.
Następnego dnia zlać ocet i zagotować ponownie z dodatkiem ½ kg cukru. Włożyć dynię i gotować, aż będzie szklista. Gorącą marynatę przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić.