W czasie upałów, jak jeść zupy to tylko chłodniki. Bogactwo ogórków, pachnącego kopru i botwiny sprawiają, że chce się po nie sięgać i delektować ich lekkością. Polska kuchnia słynie z różnorodnych wersji chłodników i szkoda bazować na jedynym ulubionym, rodzinnym przepisie.

Przygotujcie chłodnik litewski lub chłodnik pomidorowy, a dla zapracowanych proponuję chłodnik błyskawiczny. Dla poszukujących nowych smaków najlepszy będzie wspaniały tarator – popularny w Bułgarii chłodnik, który jest bardzo prosty w przygotowaniu nawet dla początkujących kucharzy. Duża ilość czosnku oraz okrasa z orzechów sprawiają, że chce się sięgać po dokładkę. Smacznego! 🙂

Tarator chłodnik bułgarski

Składniki:

2-3 ogórki gruntowe

4 szklanki jogurtu lub zsiadłego mleka

6-8 ząbków czosnku (ilość czosnku zależna od upodobania)

2 łyżki oliwy z oliwek

100 g orzechów włoskich

pęczek koperku

1 szklanka zimnej, przegotowanej wody

Przygotowanie:

Ogórki umyć, obrać ze skórki i opłukać, pokrajać w drobną kostkę, lekko osolić i odstawić na 5-10 minut w chłodne miejsce.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą.

Jogurt dokładnie wymieszać z zimną, przegotowaną wodą.

Ogórki opłukać z soli, dodać do jogurtu z wodą, dodać czosnek, posiekany koperek oraz oliwę. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Chłodnik rozlać do miseczek, każda porcję obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Warianty:

  1. Zamiast orzechów dodać ugotowane na twardo i pokrajane na ósemki 2 jajka.

  2. Przyrządzić tylko na wodzie (bez jogurtu) i zakwasić octem (3-5 łyżeczek), nie dodawać orzechów oraz oleju.

Chłodnik polski

Składniki:

200-300 g cielęciny z kością

włoszczyzna

1-2 pęczki botwiny

1 szklanka śmietany

2-3 jajka

1 szklanka kwasu burakowego

1-2 świeże ogórki

koperek

szczypiorek

kwasek cytrynowy ( ocet winny)

listek laurowy, pieprz, cukier, sól

Przygotowanie:

Włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać na mniejsze kawałki.

Cielęcinę opłukać, zalać zimną wodą i gotować do miękkości, pod koniec gotowania dodać włoszczyznę, przyprawy i sól.

Po ugorowaniu wywar przecedzić, mięso obrać z kości, pokroić w paseczki.

Botwinę starannie opłukać, oczyścić, drobno pokroić, zalać wrzącym wywarem z dodatkiem kwasku cytrynowego, ugotować pod przykryciem, ostudzić.

Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i pokroić na cząstki.

Ogórki opłukać, obrać i pokroić w kostkę.

Koperek i szczypiorek opłukać i drobno posiekać.

Botwinę połączyć z kwasem burakowym i śmietaną, dodać ogórki, mięso, zieleninę.

Chłodnik doprawić cukrem i solą, oziębić.

Przed podaniem do każdej porcji dodać 2-3 cząstki jajka.

Warianty:

  1. Chłodnik z ogórków kwaszonych:

Zamiast botwiny sporządzić chłodnik z ugotowanych i startych na tarce o dużych otworach 2-3 buraków ćwikłowych.

Zamiast ogórków surowych i zakwasu z buraków użyć takiej samej ilości ogórków kwaszonych i kwasu z ogórków.

  1. Chłodnik błyskawiczny:

Sporządzić tylko z jogurtu (4-6 szklanek), ogórków, koperku i soli.

  1. Chłodnik wiejski:

Botwinę (1 pęczek) i taką samą ilość szczawiu udusić na tłuszczu, zamiast wywaru mięsnego dodać taką samą ilość zsiadłego mleka (dokładnie rozbitego).

  1. Chłodnik litewski:

Wywar ugotować z 1-2 grzybami suszonymi i cebulą. Dodać botwinę (1 pęczek) i taką samą ilość szczawiu uduszonego w wywarze. Dodać przetarte żółtka i posiekane białka.

  1. Chłodnik ze szczawiu:

Zamiast botwiny dodać taką samą ilość szczawiu, dodać osobno ugotowany kalafior (150-200g) podzielony na małe cząstki.

  1. Chłodnik pomidorowy:

Wywar sporządzić z wołowiny. W części wywaru (1/2 szklanki) ugotować drobno posiekane 2-3 dymki wraz ze szczypiorkiem, połączyć z sokiem pomidorowym (2 szklanki) dodać 4 plasterki cytryny, a pozostałą część cytryny wycisnąć. Posypać tylko posiekanymi liśćmi selera i natką pietruszki.

Podsumowanie

  • Do chłodnika można dodać pokrojone rzodkiewki i roztarty ząbek czosnku.
  • Chłodnik można wykonać na zsiadłym mleku z dodatkiem śmietany, kefirze, jogurcie.
  • Aby wzmocnić kolor chłodnika, można dodać utarty, surowy burak ćwikłowy.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o